2016. március 21., hétfő

A rutin meg az évek - III. Hajápolás


"A haj - a nő éke, lelke, - a nő kincse, szeme, a lelke tükre."


Amikor egy Nő végigsétál az utcán, az első dolog ,amit a mellette elhaladók azonnal észrevesznek, az a frizurája. Ez ad keretet az arcunknak, kifejezi a személyiségünket. Különösen szívemen viselem a hajunk egészségét és kifejező szerepét, hiszen 2 évig fodrászként tevékenykedtem, ez az egyik szakmám, ugyan nagy szerelem volt kezdetben, másfelé sodort az élet, de cseppet sem bánom. Hobbiként a mai napig funkcionál, és most szakember szemszögből is igyekszem segíteni, hogy ne okozzon fejtörést a hajápolás olykor bonyolult rendszere.


Mi az első, ami eszedbe jut, amikor azt olvasod : hajápolás? A sampon, a hajmosás, maga a rituálé, amit igény szerint 2-3-4 naponta újra és újra megejtünk? Ebben a bejegyzésben kicsit sokat szövegelek, de remélem, hasznosnak találjátok, a termékbemutatásokon kívül nagy gondot fordítok a miértekre egyaránt. Hajmosást nem egészséges naponta végezni, ezt biztosan tudjátok már Ti is. Indokolt esetben nem okoz problémát, de rendszeressé tenni azért sem célszerű, mert a fejbőrünk elveszíti a természetes tisztító-védekező képességét, sokkal több faggyúmirigyet termel a normálisnál. 3 naponta a legjobb megtenni, de a hetente 1 hajmosás megint csak átvisz a ló túlsó oldalára. Kezdetben nehézkesen megy az arany középút megtalálása, a száraz sampon segíthet a rizikós helyzeteken, ezzel szintén csak csínján, mert ugyanúgy eltömítődnek a pórusok , ezáltal kevésbé nő a hajunk, a korpa kialakulásának veszélye sokszorosára nő. Az alapos hajmosást a fodrász szalonokban nyugodtan ellesheted, de leírom Nektek, bízom benne,hogy sikerül átfogóan összegeznem.

A tisztán látás végett: igen! 2x kell megmosni a hajat. Na jó, idő hiányában ezt én sem mindig tartom be. Először nem is habzik annyira a sampon , (amit mondanom sem kell,hogy a kezedbe nyomsz, ott összehabozod, azután mehet a fejtetőre), a második mosás a legalaposabb tisztítást biztosítja majd. Különféle szappanokat, folyékony samponokat különböztetünk meg. Jelenleg az Oriflame termékét használom, amitől sokkal dúsabb lesz a hajam, krémes állaga könnyen kezelhető és professzionális illata van, viszont nem veszem újra, mert a Garnier közelebb került a szívemhez, ez tényleg nem a márka hibája. (Ha jót akartok magatoknak a Head and shoulders-t messziről kerüljétek el). Mosás közben ne simogasd, ne kíméld a bőröd, de ne is körömmel kapard, hanem határozott mozdulatokkal a peremektől haladva fokozatosan térj át az összes területre. Ha bizonytalan vagy, a következő látogatáskor a fodrászodnál nyugodtan kérd ki a tanácsát, mit ajánl a saját típusodhoz a hajápolószerek közül, sokszor meg is vásárolhatod nála.


Felsorolhatnám a balzsamok fajtáit, hogy minden esetben sampon márka mellé passzoló balzsamot vegyél, én nem is használom őket, mert nem látom értelmét. Alapvetően hullámos hajam van, a göndörítésre / egyenesítésre nem szükséges külön rásegítés úgyis hangulata határozza, Murphy törvényét ismerjük: az egyenes göndör akar lenni, a göndör pedig egyenes. A Kallos hajpakolását minden egyes hajmosás után nagyjából a hossz feléig felviszem a végektől indulva.  Szinte végigmentem egytől-egyig a festett hajra kifejlesztett illatokon, mindegyik szuper , jó szívvel ajánlom a termékcsaládot, ráadásul pár száz forintért hozzájuk juthatsz akár az aluljárókban is. A balzsamot százszor lepipálja,egyben a kettő  viszont túlzás és sokszorosan elnehezíti a hajad, gyorsítva annak zsírosodását. Most pedig adok egy TUTI TIPPET, amit csak kevesen ismernek, nekünk is az iskolában tanították. Ahhoz,hogy a legmélyebb rétegekig bejuttasd a pakolás hatóanyagait a törülköző szárazra kicsavart hajad a kezeddel húzogasd vissza, mintha a végeket akarnád tupírozni, miközben rákened a hajpakoló szert, majd az ujjakkal fésülgesd bele és várj nagyjából 5 percet. Addig arcradírozz, borotválkozz, amit szeretnél.


Ezzel a hajad tisztításával és ápolásával végeztünk, ám a legnagyobb kárt ezután képesek elkövetni a legtöbben. Isten őrizzen, hogy a törülközővel szárazra dörzsöld!!! Csak turbánozd szépen fel és várj 10 percet, amíg a felesleges vizet magába szívja ( télen kicsit több idő). Ezt követően a nehezen kezelhető hajra fújhatsz szereket, rád van bízva ,én kihagyom, a kevesebb néha több elvet követve és egy nagyfokú fésűvel átfésülöm óvatosan!!! (ugyanis a nedves haj a legkönnyebben károsítható), lefelé döntött fejjel megszárítom, növelve a volument. Reggel formázom munka előtt, hangulattól függően és egy csodaszert alkalmazok, leginkább göndörítés után, amit láthatjátok, szinte teljesen elhasználtam már: L' Oreal hajápoló olaj. Csodaszer!! Isten áldása!! Képes 3-4 nap után is olyan hullámokat hagyni a hajamban,hogy az agyamat eldobom,plusz mesés illattal rendelkezik. Alkalmazhatod vizes, törülköző száraz és nedves hajra egyaránt /na persze nem egyszerre/. Értelemszerűen a tövekre ezt sem szabad felkenni. Nyáron érdemes beszerezni hővédő sprayt, a strandolás, tartós meleg megviselheti a hajszálakat, ezzel azonban megelőzheted a seprű végű loboncot.


Tények/tippek, amiket ismerned kell:
  • Hajvágás 3-4 havonta. Felfrissülsz, megszabadulsz a töredezett végektől, ezáltal a hatóanyagok is azonnal bejutnak. Sokkal szebb az egészséges rövid haj, mint a töredezett hosszú. :) Ne sajnáld, majd megnő, most úgyis a rövid  a divat.
  • Hajtípusnak megfelelő termékeket vegyél! Mindig!
  • A hajfestés nem károsítja a hajad, csak a rossz fodrász és a szakértelem hiánya!! Nekem például látszólag sokkal vastagabbak lettek a szálak. (A szőkítés nem egyenlő a hajfestéssel!)
  • Mindig bízd szakemberre a frizurád, lehetőleg tapasztalattal rendelkezzen. Ne égesd le magadnak, ne fesd zöldre fekete helyett, ne vagdosd körömvágó és papírvágó ollóval, mert több kárt csinálsz, mint hasznot és sokkal nehezebb egy roncsolt hajat helyrehozni és költségesebb is. Tudod, olcsó húsnak...
  • Az ajánlott napi fésülködés száma 5! Hogyha ez nem is jön össze, vagy göndör fürtjeid vannak, lefekvés előtt iktasd be a kötelező , alapos fésülést, legalább a töveknél.
  • Hidd el, amiket írok és bízz bennem, évekig tanultam neves mesterfodrászoktól és jó szándékból adom át az infókat, rengetegszer elcseszték a hajam, tanulj a hibáimból.

Ősz óta a középhosszú tábort erősítem, 4 havonta 5 cm-től megszabadulok. A mostani imádott állapotról hamarosan a facebook oldalamra rakok fel képet. (Ha még nem lájkoltad és nem szeretnél lemaradni, itt könnyedén megteheted.)

Ha bármilyen kérdésed van, amit esetleg kihagytam vagy nem fejtettem ki kellőképp, nagyon szívesen segítek az online felületeken keresztül. Fentebb megtalálod a linkeket!

Kapcsolódó bejegyzések: I. Arcápolás
                                         II. Testápolás

AlexandraNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése