2016. március 26., szombat

Húsvéti hagyományok: divatjamúltak?Az ünnep közeledtével, lakásdekorálás közben és tapsifüleseket festegetve vendégeim körmére, elgondolkodtam. Vajon , ha nem lenne munkaszüneti nap akkor is jelentős ünnepként tartanánk számon? Manapság tisztában vannak az emberek az ünnep eredetével, a hagyományok miértjeivel? Hiszen ilyenkor Krisztus feltámadására emlékezünk, akik más vallást választottak, inkább a tavaszvárást ünneplik.
Amióta a férjemmel egy párt alkotunk, nem telt el úgy év, hogy ne egy vödör vízzel a fejemen végezzem húsvét reggelén. A sógorom, az ismerősök vagy életem szerelme nem hagyhatta ki, hogy mindent megtegyen a hervadás megelőzéséért. De miért vagy kiért futjuk a tiszteletköröket? Egy újabb nap , amikor a Férfiak berúghatnak az Asszonyok pedig a konyhában robotolnak, ünnepnap címén, a gyerekek pedig ki-ki a maga nemében izgatottan várja a nyuszi által elrejtett ajándékokat? Mi köze egyáltalán a nyúlnak és tojásnak a feltámadáshoz? Ennek jártam kicsit utána:

Húsvét napja 1582-ből származik. Időpontját aszerint határozzák meg, mikor érkezik a tavaszi holdtölte, ezután az első vasárnapon (márc.22 - ápr. 25. között) a feltámadás és újjászületés ünnepeként a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel egybekötve tartjuk.
Magyar neve a 40 napig tartó nagyböjt utáni "húst vettek magunkhoz" jelentéshez kapcsolódik. Így tehát ez nem csupán egy 2 napos ünnep, hanem 40 napos böjti időszaktól Pünkösdig tartó sorozat. Templomhoz, imádsághoz és szokásokhoz kapcsolódóan számos tevékenység tartozik, aki rendszeresen jár misékre, illetve jó hívő ( sajnos a mi családunkban nemigen áldoztak erre az idejükből, így én kevésbé vagyok jártas az ilyentájt megejtett körök meneteiben) ezeket ismeri és alkalmazza.Szimbólumok:

Barka: Jézus Jeruzsálembe vonulását (az emberek ruhájukat és lombos ágakat terítettek elé) és a tél végét jelképzeni, az újjászülető természetet. Ha tűzhelybe dobták, megóvta a házat a bajoktól, gyógyszerként hatásos volt torokfájásra.

Bárány: Jézust jelképezi. Zsidók egy tökéletes bárány vérével megjelölték az ajtófélfát, így a Halál Angyala elkerülte a házakat. Isten báránya elnevezéshez köthető , hasonló halált halva áldozati bárányként.

Búza: Zöld búzacsokorban elhelyezett piros tojás feltámadott Jézust jelképezi. Bennünk lévő csíra jelképe.

Nyúl: Sokan leginkább félreértésnek tulajdonítják, közvetlenül nem kapcsolódik sem Krisztushoz, sem a tavaszhoz. Német földről honosodott a "nyuszi elrejti a bokrokban az ajándékot, tojásokat" játék. Konkrét magyarázat erre sincs.

Tojás: "Krisztus úgy törte fel a feltámadáskor a sziklasírt, miként a kifejlődött madár az őt fogva tartó tojás héját." A pirosra festett színe a kiömlött vér. A termékenység, teremtés, újjászületés legősibb jelképe. Mintái országonként változóak.Sok helyen  szokás új ruhát felvenni vasárnap, a napfelkeltét magas hegy tetején várni. Magyarországon egyedül, hétfőn a locsolkodással egybekötve ajándékozunk. Vasárnap sonka mellé tojást, tormát fogyasztunk. A locsolás termékenységvarázsló és megtisztuló rítus. (Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le az asszonyokat, ezáltal próbálták elhallgattatni őket.) Ma nagy örömünkre ez sokkal barátságosabb formában történik. 
A tojásfestés szokása szintén világszerte elterjedt. Évenként alkalmazkodik az aktuális divathoz, trendekhez, a piros szín viszont állandó és szimbolikus jelentéssel bíró, örök időkig megőrzött hagyomány. Az írott tojás, a batikolt, a rátétes, a folton-folt technika hagyományőrzőbb falvakban mai napig rendszeres program az idősebb asszonyoknál, akiktől a fiatalabban megvásárolhatják.

Most,hogy mindent megtudtunk a hagyományokról pár mondatba sűrítve, véleményem szerint abszolút nem divatja múlt , sőt. Becsülendő és büszkék lehetünk arra, milyen hosszú időn át fennmaradt egy ilyen nemes hagyomány, mellyel megemlékezhetünk vallásunk szerint, kiválasztva a hozzánk legközelebb álló szokásokat. Ha másért nem is, a gyermekeknek mindenképp nagy öröm és izgalom, újabb lehetőség remek családi programokhoz, kézzel készített dolgok közös elkészítéséhez, nevetéshez és a szeretet kifejezéséhez.


Kellemes ünnepet és sok locsolót kívánok!

AlexandraNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése