2016. március 20., vasárnap

Mennyit számít a korkülönbség?


Barátnőim zöme megszállott korfüggő. Panaszáradatokat zúdítanak rám, elkeseredetten taglalják , hogy képtelenek normális párkapcsolatot kialakítani a mai fiúkkal. Ha 20 év alatt van, az a baj, ha 30-hoz közelít, akkor az. Szerintük a fiatalok éretlenek, az idősebbek túlérettek. Élből elutasítanak minden közeledést az elvárásoknak nem megfelelő személyektől, esélyt sem adva esetleg egy közelebbi megismerkedésnek, amikor kiderülhetne, talán életkortól függetlenül nagyon is jól összepasszolnának. De miért ez a nagy korkérdés manapság? Miért kúszik át a felszínesség életünk összes területére? Mitől lesz értékesebb egy velünk egykorú az összes többinél?

Korszakonként íratlan szabályokat állít a társadalom a párkapcsolati helyzetekről is. Újra kezd elfogadottá válni a nagy korkülönbség akár jóval fiatalabb ,akár sokkal idősebb partnert választunk. Őszintén szólva sosem értettem,miért ennyire fontos valakinek, hogy mások mit fognak róluk gondolni? Egyéb okot nem tudok elképzelni ,ami miatt ezen kellene stresszelni a párválasztásnál. Esetleg az önbizalomhiány lenne az oka? A megfelelni vágyás túlzott kényszere? Hírességekkel nem szeretnék példálózni, az ő életük teljesen eltérő a miénktől, sőt már Magyarországról kilépve is hatalmas szakadékok választanak el gondolkodásmódban más nemzetek szülötteitől.

Lehetséges lenne,hogy szándékosan kifogásokat gyártanak az ismerősök kérdéseit kivédve, amihez egyébként sem lenne semmi közük? Hogy ne kelljen a minden héten feltett : van e már valakid kérdésre olyan választ adni, hogy egyszerűen csak nem találtad meg a megfelelő személyt? Magukkal is elhitetik,hogy nem lehetnek elég jók hozzájuk, kiket az ismerősök sem tartanak annak? Akik ismernek engem, tudhatják, én a tökéletes ellenpéldája vagyok ennek a teóriának a 10 évvel idősebb férjemmel. Sőőt... most kapaszkodjatok meg, kifejezetten jóval korosabb Férfiak társaságára vágytam a párkeresésnél (bár a keresést általában megelőzte a sors, így konkrétan csak a tervek fordultak meg a fejemben ,máris utamba ejtette a megfelelő egyéneket). Egy szemernyit sem érdekelt a hátam mögött zajló véleményáradat ,a családom pedig rögtön elfogadta a választásom, mert tudták , az én személyiségemhez ritkán passzol hasonló évjárat, ráadásul , ha ellenvetésük van , biztosak lehettek benne, hogyha szakításra kerülne a sor, dacból még idősebb személy után kutatnék. Pedig isten bizony nem voltam lázadó gyerek, de a mai napig nem bírom elviselni, ha mások jobban akarják tudni, mi jó nekem.  Imááádom, hogy ekkora generációs különbség van köztünk. Látszólag ő hozzám fiatalodik,én hozzáöregszem, gyakran érzékelhetően klasszisokkal komolyabban látok bizonyos dolgokat ennyi év eltéréssel is. Annyira izgalmas tud lenni, amikor mesél a gyerekkoráról, miközben pislogva fülelek, mekkora generációs különbséget rejt ez az egy évtized is. Mi élvezzük, és aki szerelemmel szereti élete párját vagy esetleg az esélyes nagy Ő-t,  egyáltalán nem foglalkozik a kritikákkal és kétkedőkkel.

A Nők lassan kiharcolják az egyenjogúságukat , ezáltal a szülőktől a barátokig csigaléptekben, de elfogadóbb közegre találhatunk, akik látva a boldogságotokat elfelejtik végül az összes kétségüket, ami felmerülhettek bennük. Te pedig ne hagyd ,hogy a külsőségek határozzák meg, hol keresd a boldogságot és csodás lehetőségeket szalassz el miatta (természetesen egészséges keretek között maradva,például ha 14 évesen találkozok az akkor már 24 éves férjemmel, biztosan nagy ívből elkerüljük egymást). Benne is felvetődött,hogy amikor én még a negyvenes éveimet taposom, ő már nagypapa korba ér, és mi van, ha jóval előbb kell eltemetnem vagy esetleg nem bír velem lépést tartani velem, de a jövőtől való félelemnek nem szabad teret engedni, megkeserítve ezzel a jelen szépségét. Dönts belátásod szerint és felejts el minden ellenvéleményt, ami nem a javadat szolgálja."Nem vagyok fiatalabb nálad. Nem számít, milyen öreg vagy, milyen fiatal vagy. Csak az számít, amit érzünk. Nem érdekel, hogy gazdag, szegény, hogy százéves vagy, vagy húsz. Ha az ember szeret valakit, akkor ezek a dolgok nem számítanak."

Danielle Steel
AlexandraNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése