2016. április 15., péntek

Nyerj időt, hogy élj!

Ki ne ismerné azt az érzést, amikor már a következő napra gondolva fáj a fejünk és fogalmunk sincs, hogy sűrítsük be 24 órába a teendőinket? Amikor gondolkodás közben, keresvén a legmegfelelőbb időpontokat az elvégezendő feladatokhoz, annyira belegabalyodsz a zűrzavarba, hogy a 2 perccel ezelőtti ötleteidre sem tudsz visszaemlékezni? Esetleg már ebben a pillanatban rohannod kéne a munkahelyedre vagy a gyerekekért az oviba? Ötleteimmel igyekszem segíteni kilátni a végeláthatatlan sorok mögül, hogy ne csak túléld a napokat, hulla fáradtam bedőlve késő este az ágyba, hanem tudj szakítani időt az általad fontos dolgokra.


A számomra nélkülözhetetlen és varázslatos erővel bíró eszköz természetesen, mint mindig: A LISTA! A leghatékonyabb módszer, enélkül kétségbeesetten pilláznék óránként, keresvén a megfejthetetlen megoldást. Ebből sem elég csupán 1 darab, kapásból 3 tanácsos:

  • NAPI
  • HETI
  • HAVI tervező

Készíts heti táblázatot ( egyet mintaként én is elkészíttettem, a facebook oldalamon letölthető) , amin elég helyet hagysz és elfér a napi terveid végeláthatatlan felsorolása. Hétfőtől vasárnapig reggel 7/8 órától este 8-ig nagyjából, életritmustól függően átláthatóbb elegyet kapsz. Amit feltétlenül muszáj megtenned: bekeretezni, ha kész vagy az adott feladattal és kihúzni a listáról. Szövegkiemelővel szintén megteheted, a lényege,hogy lásd mennyi van még hátra és mennyi időd maradt behozni az elmaradtakat.
A lehetőségek tárháza végtelen annak a tekintetében, milyen felületen szándékozol vezetni, hiszen az A4-es laptól kezdve, amit beillesztesz a naptáradba/felragasztasz a hűtőre/külön erre kijelölt naptárban vezetve/parafatáblára tűzve, akár a gyermekeknek is praktikus kiegészítője lesz a nyugodt, precíz mindennapok kialakításaként. Ezzel megelőzheted az esti alvási nehézségeket, a teendőid miatt az agyad csak pörögne, így viszont, ha napközben gondosan kigondolod a tervet, papírra veted, pillanatok alatt álom jön a szemedre , hiszen véghez vitted a lehetőségeidhez mérten a legtöbbet. Biztosan lesz, hogy nem sikerül az összes kitűzött célt időben elintézni, ezért ne ostorozd magad! Emberek vagyunk, képtelenség folyton menetrend szerint haladni, váratlan akadályok bármikor közbejöhetnek (pl. fáradt vagy, bal lábbal keltél, egyéb befolyásoló tényezők közrejátszanak).

Ha megvagy a HETI/NAPI tervezővel mint kettő az egyben csodafegyver, nincs más dolgod, mint felírni pl. ennek a lapnak a hátuljára vagy egy külön vezetett felületre, pár pontban, mik azok, amiket feltétlen meg kell tenned az adott hónap folyamán. (Nekem általában az aktuális sütireceptek megsütése a legjellemzőbb, ezt minden áldott alkalommal rávésem a papírra, tudat alatt is bebiztosítva annak jelentőségét :D)

Két kistestvér mellett és felkészülve a majdani anya szerepre, tisztában vagyok azzal ,hogy gyerekek mellett igencsak idegőrlő az időben elindulás/elkészülés. Köztudottan jót tesz a kapcsolatotoknak a közösen elvégzett program. Akár listát is tudtok együtt készíteni, már 2 éves kortól, hiszen amíg te a sajátodra felírod a magad részét, ő lerajzolhatja korának megfelelően a saját feladatait. Tanító jelleggel szolgálhat számára, tudatosan vezetheted a kiegyensúlyozott jövője felé. Attól nem leszel rossz anya, ha nincs patyolat tiszta és rendezett lakásod, a gyerekek az együtt eltöltött időnek és Neked örülnek, erre emlékeznek.

Az ajánlott praktikák hatékonyságát, mi sem példázza jobban, mint a férjem. Amióta rendszeresen elkészíti a saját mentsvárát és előre megbeszéljük a hétre tervezett programokat, buzdítom a pontosságra és precizitásra, sokkal kevesebb feszültség keletkezik az elfelejtett események okából kifolyólag. Megéri jegyzetelni... :)

Szívesen megnézném a Ti tervezőiteket , ha megosztanátok velem, küldjétek el , valamelyik felületen keresztül és a bevált ötleteiteket megoszthatnánk az olvasókkal!AlexandraNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése