2016. május 10., kedd

Vendégségben az esküvőn - Mit? Hogyan? Mennyit?

Idén nagy örömömre végre hivatalosak vagyunk egy nagyszerűnek ígérkező lakodalomra. Az alkalmi ruhákat fürkészve merengtem, vajon melyik lehetőséget válasszam, amikor szembejött velem egy csodás fehér csipkeruha. Éppen a telefonon járt a kezem, hogy megérdeklődjem , van-e még belőle és félre tudnák-e rakni, amikor ráeszméltem, hogy mekkora butaságot csinálok, hiszen esküvőre hófehér ruhában illetlenség megjelenni (és belátom, én sem néztem volna jó szemmel a sajátomon).

Elgondolkodtam, mik azok a pontok, amiket figyelembe véve kötelességünk megtisztelni az ifjú párt, akik szívük minden szeretetével várnak bennünket életük legboldogabb napjára. Én nem változtam át menyasszörnyé, így különleges kikötéseim a legtöbb vendéggel szemben nem voltak , de akadtak részletek, amik igencsak rosszul estek a szeretteinktől, holott valószínűleg a tudatosság szempontjából nem is gondoltak arra, ezzel kellemetlenséget okozhatnak, esetleg félreérteném a szándékukat.


Lássuk, mik ezek a lényeges pontok:

  • Érkezz pontosan! A menyasszony és vőlegény késhet, de TE NEM! Gondolj csak bele, milyen részletesen kiszámolják a fotózkodás, ceremónia idejét, a vacsoráról és közös programokról nem beszélve. A templomba bebattyogni fél órás késéssel baromira pofátlan. Senki sem szeretne arra emlékezni, hogy az egész násznép arra koncentrált, ki az a bugris, aki késve betipegett a magassarkújában és bekúszott a szabad helyre.
  • Ne adj felesleges ajándékot! A legtöbb pár előre jelzi a nászajándék tekintetében ,milyen kívánalmai vannak, akár a meghívón, akár személyesen felhívva rá a figyelmet. Hogyha pénzt kérnek, ne adj étkészletet, ha pedig kaparós sorsjegyet, ne akarj jófej lenni egy nászutas utalvánnyal. Nem véletlen kérik  azt, amit... Amennyiben nem történik meg az egyeztetés, na akkor szabad a pálya!
  • Óvatosan a báli ruhákkal! Akit koszorúslánynak választottak és engedélyt kapott rá, abroncsos ruha megengedett, ennek hiányában viszont be kell érnie a meghívottaknak a stílusához (kérés esetén az esküvő stílusához) passzoló alkalmi dresszel. Túl kivágott dekoltázs illetve átlátszó, bugyivillantó szoknya TILOS! A farmert remélem mindenki egyértelműen otthon hagyja aznapra. 
  • Fekete-fehér-piros KIZÁRVA! Abban az esetben, ha a menyasszony külön parancsot nem ad vagy más színű ruhája lévén megengedett, semmiképp ne húzogasd az oroszlán bajuszát. Természetesen az egyszínű különböző színekkel feldobva (öv,sál, egyéb minta) kivétel lehet, viszont mielőtt végleg elhatároznád magad mellette, kérdezd meg az arát! Ugye te sem szeretnéd , ha azt hinné, hogy esetleg gyászolsz/középpontban érzed magad/menyecskének készülsz?!
  • Ne terheld az ifjú párt a problémáiddal! Van nekik elég, ha fáj a lábad a cipődben, a te felelősséged váltásról gondoskodni, ne tőlük kunyeráld el a sajátjukat. Nincs kivétel! Bármi várhat másnapig.

A legfontosabb azt szem előtt tartani, mi mennyire nem örülnénk,hogyha az ellenkezőjét csinálná valaki annak, mint amire nyomatékosan megkértük. Mindenkinek eljön egyszer a saját napja, azt a dátumot hagyjuk meg nekik. Ne kritizáljuk az esküvő stílusát, helyszínét, úgy csinálják, ahogy szeretnék, semmi közünk hozzá.

Arra a kérdésre pedig,hogy MENNYIT szánunk a saját költségvetésünkből erre az eseményre, egyénileg eldöntendő és anyagi helyzettől függ. Az illendő összeg általában az étkeztetéssel közel azonos, tehát min. 10.000.-/fő, ezt próbáljuk meg tartani és boríték formájában az illetékeseknek átadni (menyasszony tánc alatt / erre kijelölt időpontban). Akadhatnak nehezebb hónapjaink, így ha esetleg kevesebbet sikerült félretenni, senki sem teszi szóvá reméljük. 

Nincs más hátra, mint tiszteletünket tenni a jeles eseményen és együtt örülni a násznak.

A kép szerzői jogi védelem alatt áll! Felhasználása engedélyköteles!
Készítette: GK Foto
Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése