2016. július 6., szerda

Ásó, kapa, nagy kacaj ? - MIÉRT ciki a kertimunka?!

A hétvégén az egyik legkedvesebb barátnőm és a párja ellátogattak hozzánk háznézőbe illetve egy picit az üzletről is szó esett de ez most mellékes. Az udvaron beszélgettünk, amikor elkotyogtam ,hogy megdolgoztuk a virágágyásokat , a fák tövét, most lett levágva a fű és mennyi munkánk van már a kertben. A fiatalok pilláztak ránk és meglepődve konstatálták,hogy ők ugyan még ilyen "ifjoncokat" sosem láttak kapálni. Persze, egyikőnk sem vette személyes sértésnek (bár én mezőgazdasági szakközépiskolába jártam, ahol 4 évig heti 1 napot eltöltöttem a földeken), otthon sem volt kívánságműsor, akarok e gyomlálni , érdekes volt "vidéki" szájból hallani a megbélyegzést.. Mitől más az, ha fiatalok végzik a kertgazdálkodást, mintha öregebbek? A XXI. század újabb sztereotípiája? A bulizáson kívül egyébbel ne foglalkozzon a 20-as, 30-as éveiben járó pár , maximum, ha már gyerek is van?

Nektek feltűnt már , hogy a háziasszony bloggerek körében és mindenütt máshol tabunak számít a kerti munka? Olvashatunk gasztro bejegyzéseket, turmix ötleteket, egészséges életmód praktikákat, valahogy viszont a növényvédelem, ültetés, növény-állat tenyésztés sosem kerül terítékre. Pedig józan ésszel gondolkodva egy kertes háznál alapvető kellene legyen, hogy gondozzuk és ápoljuk az élőlényeket, tápláljuk, leszedjük, lazítjuk , permetezzük . kitépjük.. Feldereng, a Született feleségek Bree-je csakugyan kilógott a sorból, cikizték őt, amiért a maga alaposságával takarította a házát és nem szégyellte elültetni a virágokat, sőt büszkén vállalta. Gabi az izmos , jóképű kertésszel csalta a férjét, ám el nem hagyta volna érte, hisz ő csupán a fűnyírással foglalkozik. Lynette és Suzanne talán soha nem jelent meg a saját kertjében, mint tevékeny gondozó. No persze, a sorozat lényege ezen túl rejlik, vicces jelenetekkel és a magánélet problémáival színesítve a lazulós órákat, elgondolkodtató a tény. Ennyire kellemetlen téma lenne? Szégyellni való, ha nem bérelsz fel egy embert olyan feladatra, amiket te is el tudsz végezni, mi több élvezettel és büszkeséggel teszed? Kihagynád, hogy esténként a kedvenc rozéd szürcsölgetve gyönyörködj , kellemesen fáradtan a munkád gyümölcsében?


Úgy határoztam, szembeszállok a "hagyományokkal" és a szépségápolás, női témák, receptek és minden egyéb "elfogadott" téma mellett szeretném, ha közösen megosztanánk egymással a praktikáinkat, észrevételeinket. Ugyan mi már kikapáltuk a kikapálni valót és elvégeztük, amit kellett, képekkel nem tudom igazolni, már most mennyi munkát fektettünk a természet szépségébe, ezt a jövőben orvosoljuk, hátha sikerült kedvet kapnotok és nem cikinek érezni , ha magatok gondozzátok a környezeteteket. Egy fa sem nőtt volna több méter magasra, ha egyszer azt valaki el nem ülteti, fáradtsággal mit sem törődve.

Mit szóltok ? Benne vagytok egy újabb közös formabontásban? Amennyiben igen és eddig nem tetted meg, lájkold a facebook oldalam a képre kattintva , hogy részletesebben és gyakrabban olvass a témával kapcsolatban.  

Kertészkedésben gazdag csodaszép hetet kívánok! <3


Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése