2016. július 9., szombat

VIDÉK vs. FŐVÁROS


Ingatlan vásárlást fontolgatók körében elkerülhetetlenül felvetődik a kérdés: vidéki kis falu vagy a főváros /nagyváros/ legyen a választott cél? Persze a család (nektek feltűnt már,hogy szinte az összes többi országban az a természetes, hogyha csak ünnepnapokon látogatják egymást?!) illetve az ingatlanárak sem elhanyagolhatóak, ezektől most mégis tekintsünk el és vegyük figyelembe, hogy saját akaratból kinek , melyik nyújt boldogabb életet.

Mi Budapestet kezdtük unni és valamennyivel (ugyanakkor kellő távolságra) igyekeztünk a szülőkhöz közelebb kerülni, vissza a gyökerekhez. Az adásvételi megírása után feldobott az internet egy álláshirdetést, ezzel igencsak megmozgatva a fantáziámat. Ugyan rutinosan ismertem a környéket, gondoltam megnézem, milyen lehetőségek közül választhatok az útvonaltervező szerint, miképpen juthatok el mihamarabb a legkevesebb átszállással. Beírtam a keresőbe a településem nevét, megterveztem az utat, mire kidobta, hogy sikertelen. A második tervezőprogram már helytelen címként értelmezte. Valahol itt kezdtem el tudatosítani magamban, nehéz lesz egy teljesen új helyen , új közlekedési eszközökkel, felismerhetetlenként hozzászoknom az utazáshoz ahogyan minden máshoz. 


Ám nem ez volt a legnagyobb és legnehezebb megszokható differencia. Amíg az albérlet a városközpontban helyezkedett , a banktól a drogiériákig , ruhaüzletekig és boltok hatalmas kínálatáig lehetőségek tárháza vett körül, és 5 percnél többet gyalog sem kellett megtennem az ügyintézéshez, addig itt a legközelebbi bolt gyalog 20 perc, holott a főúton lakunk. :D  Kétségbe nem esem, éveken át hosszú gyaloglás vezetett a vonatállomásig, majd hazafelé ugyanez a táv , hozzászokva a jóhoz mellbe tud vágni, hangosan kimondva az ismerősöknek pedig földönkívülinek érzem magam. A boldogságom viszont határtalan mindezek ellenére, gyermekkoromban pontosan így képzeltem el fiatal felnőtt éveim, kertes házzal, barátságos lakóközösséggel és a családommal. 

Kérdések, amiket érdemes feltenned a nagy döntés előtt:

 • El tudod magad képzelni hagyományos háziasszony szerepben? /Kertgondozás, közösségi élet, biciklizés stb./
 • A gyermekednek milyen jövőt szeretnél biztosítani? Elsődleges a megfelelő iskola vagy inkább a felhőtlen, békés közösségben élés, kevesebb lehetőséggel?
 • Mennyit vagy hajlandó utazni, ha elintéznivalód van, vagy egyáltalán munkába menet?
Ezután persze jöhetnek a személyes kérdések :

Mennyit tudtok rászánni az ingatlanra? 
A szüleitek közelségére vagy inkább távolságára vágytok? 
Milyen mintát láttál otthon és azt szeretnéd-e követni? ...

Első körben érthető, hogy a többség a városban gondolkozik, hiszen mind munkalehetőség mind ügyintézés szempontjából könnyebben kivitelezhető és kényelmes lehet az élet. Hazudnék, ha azt mondanám, nem maradtam volna fővárosunk meseszép kertvárosi részén, egy csendes utcában hatalmas birtokkal és sok szobával rendelkező palotában, az anyagiak egyenlőre nem tették lehetővé a megvalósítását (mire pedig odaérünk, lehet ,hogy az én elképzeléseim változnak). Az albérletből kiszállni sokaknak sosem sikerül, hiszen a lakbér és az életben maradás mellett képtelenség az átlag magyar embernek nagyobb összeget félretenni, amiből esetleg egy önerőt fedezhetne, a nagycsaládos együttélés ezzel szemben hamar tönkretehet egy egyébként jól működő párkapcsolatot. Tudom, ördögi kör, de nem lehetetlen és még mindig jobb mint például a szülőkön élősködni (erről bővebben ITT) .. A fiatalok mostanság sűrűn az utazgatás mellett voksolnak, ameddig döntésképtelen vagy, beérheted egy kevésbé jó hellyel, elköteleződés nélkül . Aztán pedig indulhat a fészekrakás!

 Ti hol élnétek legszívesebben? :) 

A képeket készítette: Murad Osmann

Az elérhetőségeimet a jobb oldalsávban megtalálod!

Várlak vissza!
Alexandra

2 megjegyzés:

 1. Kedves Alexandra!
  Nagyon sokat számít ki hova születik,én falusi vagyok és ott lakom, de Városban dolgozom. A munka le teltével alig várom, hogy hazatérjek kis falumba. Ott mindenki ismer mindenkit odafigyelünk egymásra egy nagy családnak mondható. Imádom a kertet a jó levegőt, a házi állatokat és még sorolhatnám. De gondolom a Városlakóknak is van azért néhány pozitív hozzászólása. Ezért jó, hogy mindenki az igényének megfelelően tud választani hol is szeretne élni.
  A szülők támogatása is nagyon fontos persze, és fontosnak tartom hogy ne legyen azért, nagyon nagy távolság köztünk.
  :) Üdv: V Zsuzsanna

  VálaszTörlés
 2. Kedves Zsuzsanna!

  Nagyon köszönöm, hogy a hozzászólásoddal megosztottad velem/velünk a véleményedet. Valahogy hasonlóan vélekedem erről én is. A szemlélet változhat idővel, de az otthon sok tényezőből és körülményektől függő hely, ahol akkor érzi jól magát az ember, ha megfelel az aktuális igényeinek és nyugodtan, boldogságban élhet a családjával.

  További szép napot és kellemes hétvégét kívánok!

  Alexandra

  VálaszTörlés