2016. augusztus 5., péntek

A lány a vonaton


Könyvekkel kapcsolatban elég szkeptikus vagyok. Amiért ennyien rajonganak az már csak a makacsságom miatt sem szokott annyira tetszeni. Az olvasás és a jellegzetes illat (ami a lapokat átjárja) iránti szeretetem és a józan ész azonban segített leküzdeni az előítéleteimet, ezért amikor a barátnőm a kezembe nyomta, már izgatottan és kíváncsian ugrottam neki a történetnek.


Paula Hawkins neve könnyen megjegyezhető, a hirtelen köztudatba robbant író olyasmit alkotott, amit Stephen King is elismert. A thriller első, nagyjából 50 oldalánál azonban kezdtem megkérdőjelezni az ítélőképességüket a rajongóknak, hiszen tulajdonképpen azon kívül, hogy egy alkoholista monoton, furcsa, gyáva ember apróbb , jelentéktelennek tűnő mozzanataiba leshettünk bele, érdemleges nem zajlott. Az unalmas és szánalomra méltó életét felturbózta leskelődéssel, vágyakozással a filmbe illő házaspár iránt. Innentől fogva viszont úgy sodort magával a történet,hogy 48 óra alatt kivégeztem a lapokat. Előre leszögezném, hogy ígérem ígééérreeeem, de tényleg, nem lövöm le a csattanót :)

Hirtelen kezdetét veszi az őszinte kíváncsiság, már 3 szemszögből élvezhetjük a tetőpontig növekvő hatást. Rachel az alkoholista , munkanélküli, majd Megan, akit először csak Jess-ként ismerünk, az ismeretlen ismerős és végül Anna, Rachel utódja, az új feleség gondolatai között barangolhatunk. Számomra a legpozitívabb csalódás az volt,hogy tényleg oldalról-oldalra változik a gyanúsítottunk. Először Megan férje, Scott avagy Jason, majd a szimpatikus Kamal, megfordult a fejemben Rachel, hiszen semmire sem emlékszik, furcsa, beazonosíthatatlan sebhelyekkel tarkítva, valahol egy ponton Anna kerül a látószögbe ,na és persze a legváratlanabb pillanatban feltűnik a színen Tom, akiért rajonganak a nők. Hogy ki a gyilkos? Vagy egyáltalán volt- e , nem csupán elszökött a drámai Megan egy ígéretesnek tűnő partival? Ha eddig nem olvastad, akkor itt az idő :)

Mire a végéhez értem, kettős érzések kavarogtak bennem. Egyrészt szidtam magam, amiért ilyen gyorsan kiolvastam, gondos elemezés nélkül hagyva, s hogy napról napra várhassam a következő 'fejezetet', másrészt rádöbbentem, hogy semmi köze sem volt ahhoz a leíráshoz, ami a könyv hátoldalán található:
"Rachel ingázó, minden reggel felszáll ugyanarra a vonatra. Tudja, hogy minden alkalommal várakozni szoktak ugyanannál a fénysorompónál, ahonnan egy sor hátsó udvarra nyílik rálátás. Már-már kezdi úgy érezni, hogy ismeri az egyik ház lakóit. Jess és Jason, így nevezi őket. A pár élete tökéletesnek tűnik, és Rachel sóvárogva gondol a boldogságukra. 
És aztán lát valami megdöbbentőt. Csak egyetlen pillanatig, ahogy a vonat tovahalad, de ennyi elég.

A pillanat mindent megváltoztat. Rachel immár részese az életüknek, melyet eddig csak messziről szemlélt.
Meglátják; sokkal több ő, mint egy lány a vonaton.."

Tulajdonképpen , ha őszinte akarok lenni, a csattanón kívül minden olyan hátborzongatóan valószerű, hogy a hideg futkos a hátamon, belegondolva, hány hasonló történetet hallani. Az alkoholizmus ugyan tőlem igencsak távol áll, ezt szintén kissé túljátszottnak érzékeltem. Addig rendben,hogy kiesnek dolgok, hogy Rachel mindenhol iszik, mindenkinek hazudik, ám az,hogy a horror filmekhez kísértetiesen hasonlító (de talán én vagyok ismételten túl realisztikus és nem adtam át magam jobban a sztorinak), szüntelenül kattogott az agyamban, amikor a veszélybe önként sétált bele nap, mint nap, hogy ki az a hülye (pardon), aki még akkor is, ha rájön , mi történt, odamegy a tűzbe megégetni magát... Miért?? jóó, tudom igazából :P

Kissé hiányérzetem van, valami nem stimmel. Talán ez a belekapok ebbe a szereplőbe nameg amabba, de részletesen senkiről nem derül ki, milyen jellem, hogyan néz ki.. Persze, nem Agatha Christie , megvan a saját írói stílusa, valóban egy izgalmas regényt sikerült összehozni. A filmet ugyanilyen kettős érzésekkel várom. A főszereplő finomítása nem szimpatikus, viszont ősszel minden kiderül. :)


Mi a véleménye a regényről annak, aki elolvasta? Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése