2016. szeptember 7., szerda

A szavak ereje - MIÉRT nem vagyunk őszinték?

Miért nem vállaljuk fel azt, amit gondolunk? Mitől lesz jobb, hogyha csendben dühöngünk, ahelyett,hogy megbeszélnénk a problémáinkat? Aggaszt a másik ember viselkedése, aki esetleg fontos is számunkra, mégsem állunk elé és tárgyaljuk meg a dolgot? Hogyan várhatnánk őszinteséget másoktól, miközben mi magunk sem vagyunk hajlandóak bátorságot gyűjteni és leülni egy tartalmas eszmecserére? Fecsegünk mindenféle hülyeségeket, pletykálunk, szitkozódunk, szidunk , dicsérünk, de a lényeges, őszinte mondanivaló elmarad. Olyanokká válunk, akiket elítélünk , mégsem tartunk önvizsgálatot. 

Nem akarjuk megbántani a másikat, de vajon az jobban fájna neki, ha igyekeznénk kompromisszumot kötni és bíznánk benne annyira, hogy ne féljünk a megvetésétől, mintha hallgatásba burkolózunk? Úgy ítéljük el az ismerősöket, hogy az ő szemszögükből még csak meg sem próbáltuk látni az adott helyzetet. Támadunk és ő nem védekezhet. Aztán, amikor végleg elmarjuk magunktól, megnyugtatóan konstatáljuk, hogy ja... hát tényleg mekkora ostoba, igazam volt. Áhá, de nem lehet,hogy épp a rideg, távolságtartó, duzzogó viselkedésünk okán lett olyan, amilyen?

Az őszinteség misztikus fogalom. Visszaélhetnek vele és sokszor elfelejtjük ,hogy ez nem a mi szégyenünk. Csernus doki ugyan nem feltétlen tartozik a szimpatizánsaim közé, ezt remekül megfogalmazta: " A legtöbb ember azt gondolja, hogy ha őszinte, akkor ezzel mások visszaélhetnek. Pedig ez nem így van. Ha én őszinte vagyok, és kimondom, ami velem történt, megszabadulok a tehertől. Egy. Kettő: ha valaki ezt így vagy úgy de kiferdíti , és elmondja másnak, akkor abból megtudom, hogy valójában milyen ember. " A nők különösen jók ebben, megfigyeltétek? A párkapcsolatban a 'semmi' mindig valami, ám ,hogy életünk értelme elé állva elmondjuk, mi bánt.. képtelenség. Ugyan gyakran a szavak helyett a tettek hoznak érdembeli változást, a tartalmas beszélgetések nélkül minden elveszett.


Nem állítom,hogy feltétlen a legjobb taktika, például megmondani a kedvesednek, hogy piszok rosszul néz ma ki vagy éppen a vicce nem is volt annyira poénos, mint gondolta. Nem szabad összekeverni a kegyes hazugságot a rosszindulattal. Amikor kilépsz a komfortzónádból , odaállva a másik elé, feltárva a titkaid, amit alapvetően nem szívesen osztanál meg, ha nem is úgy látja az adott helyzetben, mégis ez a legnagyobb tisztelet ,amit adhatsz. Megbízol benne , erőt adsz neki, amivel pillanatok alatt padlóra küldhet, de fel is emelhet. Ha azt várod ,hogy nem fogsz csalódni senkiben, a legjobb taktika a hallgatás. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy akármi legyen, az egyszerű emberek mindenképp a szájukra vesznek, ha tetszik, ha nem. Ha dolgozol , akkor karrierista feleség vagy, aki háttérbe szorítja a családját, ha pedig nem, lusta, semmirekellő nő. A létezéseddel esélyt adsz a kiaknázatlan témákhoz, hogy a boldogtalan emberek ne érezzék magukat olyan szerencsétlennek, amilyenek.

A tükörbe neked kell belenézni, helyetted senki nem fog cselekedni. Persze, sokan undoknak fognak nézni a kíméletlen őszinteséged miatt. Sőt, olyanok is lesznek, akik fel sem fogják a kimondott szavaidat, el sem jut a tudatukig, mert nem érdekli őket és a saját "igazukon" kívül mást nem hallgatnak meg. Na ez az a pont, amikor térden állva könyöröghetnél egy kis megértésért, közös érdekekért, lehetetlen kihívás. Ezt is el kell fogadni és tiszteletben tartani (persze bizonyos határokon belül). Az én elvem még mindig az,hogy inkább legyek kíméletlenül őszinte, mint hazug és képmutató. Aki megsértődik , amiért a véleményemet megosztottam vele, az ne is rontsa körülöttem a levegőt, mert a valódi értékeket képviselő személyek hálásak lesznek a hozzáállásodért. Az élet nem egy giccses lányos sorozat, ahol poén mások megalázása és kibeszélése.


Képek forrása: P I N T E R E S T

Ti mikor szoktatok füllentéshez folyamodni? Volt már olyan , amikor megbántátok végül, hogy őszinték voltatok? Esetleg pont azt,hogy nem?


Hogyha szeretnél tabuk nélküli, energikus, pozitív közösségünkhöz tartozni és leggyorsabban értesülni a friss bejegyzésekről; a Pont. Mi, Nők facebbok oldalán megteheted. Szeretettel várlak!


Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése