2016. szeptember 4., vasárnap

Hogyan spórolj meg minél több PÉNZT?Alapvetően tudni kell rólam, hogy talán már-már túlzottan betegesen vagyok képes spórolni, ha arról van szó. Sajnálom, de fel merem vállalni, hogy nagyon szeretem a pénzt. Na nem azért, hogy másoknál jobb legyek, vagy hatalmam legyen, esetleg villoghassak a csilli-villi tárgyakkal, wellness hétvégékkel és nem is azért,hogy esténként szorongassam őket , számolgatva, szagolgatva, hanem, mert kell a lelki nyugalmamhoz, hogy tudjam, nem hónapról-hónapra élünk , egy váratlan kiadás nem vág földhöz vagy esetleg megengedhetek magamnak dolgokat, amik a kényelmemhez hozzájárulnak és bizony nem azért élünk a Földön,hogy dolgozzunk, hanem azért dolgozunk,hogy éljünk. Mivel a blogom elindításakor az volt a fő célom, hogy mindenről tabuk nélkül, őszintén tudjuk eszmecserét folytatni és ne azt érezzétek,hogy egy távoli galaxisból érkeznek a lepötyögött sorok hozzátok, fontosnak tartom, hogy erről a témáról szót ejtsek és esetleg segítségül szolgáljak abban, amiben úgy érzem, bizony eléggé jó vagyok. Pénzre szükségünk van, annak ellenére,hogy a mivoltunkat cseppet sem határozza meg, mennyit mutat a számláló, ellenben a pénz hiánya vagy éppen annak sokasága ezreket változtatott szörnyeteggé vagy éppen jobb emberré. Nem vagyok sem pénzügyi szakértő sem Buddha, ezért ezek mind  az én személyes tapasztalataimon alapulnak , ha hülyeségeket beszélek, nézzétek el nekem. :)

Egy évvel ezelőtt ilyenkor még bizony szinte napról napra éltünk és minden forintot jól átgondoltan be kellett osztanunk a hó végéig, sőt így sem mindig maradt a zsebünkben több pár aprópénznél. (Na jó, most sem mindig, de nem azért, mert nem tehetjük meg, hanem ,mert megvásárolhatjuk büntetlenül azokat az ételeket, tárgyakat, elmehetünk programozni lelkiismeret furdalás nélkül, amit hónapokkal ezelőtt még nem. Bár ez engem néha így is kellemetlenül érint, ha csak egy mozizást is veszünk alapul, ami kapásból 10.000.-nél indul). Azt nem fogom firtatni, most mennyi pénzt osztunk be havonta, miből élünk , hisz nem ez a cikk témája, ettől előrébb nem jutunk, ha spórolásról beszélünk.

Na de mik azok a dolgok, amiken megfoghatjuk a kis rafináltakat, akik úgy csúsznak ki a markunkból hónapról hónapra, hogy mire észbe kapunk, kattoghat az agyunk a létfenntartáson? Hányótoknak tűnt már fel, hogy minél több vagyonod van, annál több lesz a kiadásod? Végre sikerült félretenni egy nagyobbacska összeget, mire elromlott a mikró, az autó, a mosógép..? Egyszer olvastam valahol, hogy hálát kell adnunk minden egyes kiadásért. Áldjuk meg a csekkeket, az elromlott eszközöket, hiszen a sors, a feljebbvalóink vagy éppen a vonzás törvénye azért adja nekünk azt a feladatot, mivel biztos benne,hogy megbirkózunk vele és ki tudjuk fizetni, van rá keret. Titeket megnyugtat a tudat? Hát engem sem! 

Szóval, ahhoz , hogy a váratlan kiadásokat fedezni tudjuk, rendelkeznünk kell félretett pénzzel, vagy legalábbis több suskával, mint amit egy hónap alatt elköltünk a 'muszáj' dolgokra.  A spórolás művészet és egyben tudást is igényel. Pont ezért nagyon komolyan kell venni és bizonyos munkának tekinteni,hogyha sikereket akarunk elérni benne.


1.

Az első lépés,hogy mindig vedd alapul, mi az a fix összeg, amivel gazdálkodhatsz. Legyen meg a pontos szám, ha úgy könnyebb írd fel egy lapra, vezess havi rendszerezőt. 

2. 

Ezután jönnek a "kötelező" körök. Villanyszámla, törlesztő, telefon, internet stb. Nyilván vannak hó közbeni számlázások, ezeket is kalkuláld bele már a kezdetekkor, hogy ne érjen meglepetés. Nagy része ugyancsak rajtad múlik. Az áramot te használod, a kábeltévé csomagot te választod ki, a telefonszámlád a használattal arányos. Ne felejtsd: addig nyújtózkodj , amíg a takaród ér. Rengeteget lehet fogni ezeken, hogy megy -e a tv egész éjszaka, amíg te alszol vagy a villanyt égve hagyod az összes használatlan helységben, amíg pl. fürdeni mész, 25 fokra fűtöd a lakást vagy csak 21-re. 

3. 

Kivonva a befizetéseket, megkapod azt a számot, amit minden másra be kell osztani. Étel..hűű hát nehéz feladat. Igyekezz egészségesen és olcsón megúszni. Lehetetlennek tűnik igaz? Igyekezz a nagy bevásárlást hó elején elintézni. Pakold tele a fagyasztót husival, mirelittel, amit szűkösebb napokon felhasználhatsz. Cukor,liszt, víz.. mind mind eláll hónapokig. A tisztítószerek többségét hagyományos megoldásokkal válthatod fel (vízkőoldás=ecet stb.). 

4.

Itt már minden 'luxuscikknek' számít. Teljes áron vagy leárazva szerzed be a szezonális ruháid, cipőid? Hányszor vettél már olyan sminkterméket, tusfürdőt, testápolási terméket, ami abszolút nem azt nyújtotta, amit ígért és landolt a kukában vagy elajándékoztad? Olvass utána, mielőtt belevágsz egy új termék beszerzésébe, figyeld a véleményeket és mérlegelj.+ TIPPEK:

  • Rettenetesen gyűlölök aprópénzzel fizetni, ezért egy kis perselyben gyűjtögettem régebben a kisebb érméket. Beváltáskor simán kijön pár ezer forint, ami kisegíthet vész esetén és még csak meg sem érzed hó közben a hiányát.
  • Tűzd ki a célt. Vegyünk most egy biciklit, ami mondjuk 40.000.- forintba kerül.  Ha minden hónapban 5000.- forintot raksz rá félre, derítsd ki, min tudod megtakarítani. Kevesebb nasi, esetleg egy hétvégén otthon maradsz bulizás helyett? Tőled függ :) Sokkal könnyebben megy az áldozathozás, amikor tudod, mi a tét. 
  • Tölts le alkalmazásokat a mobilodra : KOIN nagyszerű, magyar nyelvű app, amin mindent nyomon követhetsz és bárhol jársz, feljegyezheted vagy épp kihúzhatod a listáról a kiadásodat.
  • Avass be családtagot vagy jó barátot, aki visszaránt, mielőtt hülyeségekre szórnád el a megtakarításod.
  • Kuponozz!
  • Ha nagyobb cél lebeg a szemed előtt, mint pl. lakásváráslás, már most indíts el egy államilag támogatott megtakarítást ,akár a legkisebb összeggel, hisz évek múlva szuper hasznát veheted. (Ebben akár még segíteni is tudok :) )


Nektek vannak szuper spórolási ötleteitek? Hogyan húzzátok ki a hónapokat és raktok félre? Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése