2016. október 7., péntek

Miért kezdtem el EGÉSZSÉGESEN táplálkozni? - MOTIVÁCIÓ

Mostanában úgy éreztem, a szervezetem mást kap, mint amit megérdemelne. A főtt étel minden napos fogyasztása mellett borzasztó kevés gyümölcs, zöldség vándorolt a gyomromban, illetve a délelőtti-délutáni nasizás, a reggeli felváltása egy jó kis túró rudival , csokival sem volt ritka. Az arcbőröm újra tinédzser korát éli és mint tudjuk, ami kívül az van belül. A változások óta nem tűnt el az összes patti , de valamicskét javult a helyzet. Azért gondoltam,hogy az életvitelünkkel lehet probléma, mivel a férjem arca is meglepően durva dolgokat produkál, tehát mennyi az esélye, hogy egy belső szervi baj egyszerre jelentkezzen mindkettőnknél ? :) A stressz kiiktatásán folyamatosan dolgozom, pontosabban a csökkentésén, a testmozgás kényes pont, de minden tőlem telhetőt megteszek.

Nem mondom azt, hogy mindig finom a full egészséges kaja. Sőt, bőven benne vagyok még a kísérletezésben én is. Vannak mellényúlásaim. Azt viszont biztosan mondhatom, hogy mindenki meg tudja találni a saját ízlésének megfelelő változatokat, hogyha elég kitartó és türelmes. Ha visszamehetnénk az időben a gimis éveimhez , teljesen másképpen gondolkoznék. Minden nap elsétáltam a szupermarket mellett és soha nem jutott eszembe ,hogy beugorjak venni például 2 szem narancsot. Lusta voltam? Az nem kifejezés! Megnyugtattam magam, ha a család többi tagja elvan nélküle, hát akkor én is. Amíg a szüleiddel élsz, sokkal nehezebb , mert a kényelem markából nehéz kibújni, nem harcolsz feleslegesen, mert attól, hogy te egészségesebben akarsz étkezni ők még közel sem biztos. Amikor a férjemmel külön költöztünk és bevásárlás közben pakoltuk a kosárba az élelmiszert, sokáig nagyon ritka volt a nyers vitaminbomba a főzött ételbe valón kívül. Az édességes soron persze folyton elcsábultunk " vegyünk egy zacskó chipset, arra az esetre, ha jönnek vendégek", naná ,hogy elfogyott, mire ők odaértek volna... :D


Gondolkoztál már rajta? : Tudatosan választasz magadnak munkát, a társadat óvatos körültekintéssel engeded az életedbe, akkor az étrendeddel, ezáltal az egészségeddel miért lenne másképp? Ez nem adottság , s nem ízlés kérdése, hanem döntés.

Szükségtelen mindent megvonni magadtól . Ugyanakkor a szervezeted nem feltétlenül jelzi drasztikus jelekkel, ha baj van. Nekem jelezte.. Persze 'öregszem' és az arcápolásra sem fektettem elég hangsúlyt, de a sok zsíros , feldolgozott élelmiszer olyat hozott létre, amitől az önbizalmam is padlóra dobta. Ezért aztán most mindkettőre nagy hangsúlyt fektetve, 22 évesen igyekszem a lehető legegészségesebben élni, megvonások és lelkiismeret furdalás  nélkül. Imádom a fehér lisztből készült kenyeret, a hagyományos süteményeket és nem mondok le róla. Ellenben sűrűbb a terítéken a főzelék vagy a szezonális gyümisali. Szeretem az egzotikumokat, amivel bátran játszhatok, legyen az mangó, avokádó, krémalma (bár ő annyira nem jött be). Mivel a fogyókúra esetemben kizárva, erre nem kell különösebb gondot fordítanom. Ne feledd, az innivaló szintén a táplálkozás része, a cukros löttyöket jobb, ha kiöntöd mától. Őszintén, nem sokkal jobb egy pohár frissen facsart narancslé?


Mit javaslok annak, aki nem mer belevágni? Határozd el és csináld! Ha a szüleiddel élsz, kérj otthon 500 forintot és vedd meg a kedvenc gyümölcsöd a közértben. A tanuláshoz csoki helyett azt edd. Amennyiben már háztartásbeli vagy, feltételezem attól félsz, a család ellenkezik és kétfelé kell főznöd. Próbáld láthatatlanul megváltoztatni a szokásokat. Véletlenül se hívd fel rá a figyelmet, hogy mától minden más, mert lehet észre sem veszik, mégis mindenki tudatosan táplálkozik. Tartsd szem előtt, hogy van miért és kiért. Idős korodra ne kelljen megbánnod,hogy most nem fektettél elég hangsúlyt a szervezeted feltöltésére és elhanyagoltad a vitaminbevitelt. Motiváljon az, hogy ezzel a körülötted lévőknek példát mutathatsz, esetleg követnek téged és az Ő életüket ezáltal tudatosabbá, energikusabbá teheted.

Mint ahogyan semmit, ezt sem késő elkezdni, akárhány éves vagy, hisz a tested meghálálja a törődést. Ne dőlj be a tévhitnek, miszerint drága áttérni egészségesebb ételekre, ha a csoki helyett almát eszel, máris olcsóbban jöttél ki. Nem feltétlenül kell neked a szuper divatos chia pudinggal kezdeni vagy különlegességekhez nyúlni, hogyha nem szeretnéd vagy nem teheted meg :) Semmiképp se a divatosság vagy mások unszolására hagyj fel a mérgező dolgokkal, mert annak gyors feladás lesz a vége. Lehetőséged van éppoly laktató menüket kreálni, akár egy szaftos pacalpöri. Heti 7 napból 6, ha sikerül, már nyert ügyed van és így lemondanod sem kell anyukád isteni specialitásairól. Szokás kérdése az egész, felesleges félni tőle. Hogyha pedig már jócskán benne vagy a dolgokban és előrébb jársz, nagyon szívesen vennék recepteket, ötleteket az étrend színesítésére, esetleg megkönnyítésére.


Képek forrása: P I N T E R E S T 

Hogyha tetszett a bejegyzés értékeld, ha pedig szeretnél egy szépségcsomagot nyerni, a facebook oldalamon olvasd el a feltételeket és hátha te leszel a szerencsés, akinek nemsokára postázhatok! Kattints IDE és minden részletet megtalálsz! :)

Várlak vissza legközelebb is!
Alexandra  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése