2016. december 5., hétfő

100 lájkért FELÁLDOZZÁTOK a KARÁCSONYT!

A férjem tegnap este rám nézett és azt mondta, ha én nem írom ezt most le, akkor ő fogja. Ritkán akad olyan dolog a világban mostanra, ami mindkettőnket kihoz a sodrából , mert alapvetően azt mondhatom mindenféle túlzás nélkül, hogy elfogadóak és pozitívak tudunk lenni a társadalom furcsaságaival szemben (legalábbis nagyon igyekszünk). Azonban az idei új hóbortot egyikőnk sem tudta nyugodt szívvel befogadni, mert számunkra abszolút érthetetlen, mi zajlik le ilyenkor a fejekben. Nem fogok senkitől sem bocsánatot kérni a leírtak miatt, mert ez az én személyes véleményem és egyáltalán nem azért írom le, hogy bárkit megbántsak vele, de ha csak 1 valaki kicsit is elgondolkodik rajta, nekem már megérte. Nem vagyok dühös, miért lennék? Szíve joga mindenkinek eldönteni, hogyan éli az életét, ellenben hazudnék, ha azt mondanám, nem vagyok szomorú. Szomorú , mert nem jó irányba változunk és szomorú , mert emiatt engem néznek butának. Ez a dolog olyan következményeket von maga után, ami túlmutat a karácsonyfa problematikáján, mert ha csupán ennyi lenne a "gond" , nem lenne kivetnivaló benne.


Amikor a Drágám például olyan filmet szeretne nézni, amihez nekem kevés hangulatom van, inkább felmegyek böngészni az instára , elfoglalom magam, közben néha megmutatom neki is, mit találtam. Az utóbbi hetekben / napokban elárasztotta a közösségi felületeket megannyi feldíszített karácsonyfa ,legyen az egyedül élő , kapcsolatban, sőt családban, gyerekekkel osztozó személy, akik úgy gondolták majd az hozza meg a hangulatot (na meg a sok-sok lájkot), ha már novemberben felállítják a fát. Tudjátok, hogy imádom a karácsonyt, a blogon elárasztottalak benneteket és még foglak is a készülődős, ötlethozós írásaimmal, viszont ez SOK(K). A készülődés nem abból áll, hogy karácsonyra nem marad semmi, csak a fa nézése. Igen, én is imádnám hónapokig bámulni és vízkeresztkor fájó szívvel válok meg a gyönyörűen megalkotott karácsonyfánktól. De ez az ünnep lényege , emberek! Ettől jó, ettől várjuk olyan nagyon, mert nem élünk fél éveket a karácsonynak szentelve. 

Az ünnep attól szép, hogy izgatottan készülünk arra a három napra, amikor a család együtt főz, ajándékozik (vagy sem), és FÁT DÍSZÍT. Különösen akkor elkeserítő, amikor semmibe véve a gyermekek hitét, megvonják tőlük az igazi varázst. Akár, ha együtt díszítetek (én például kifejezetten imádtam már kiskoromban is és az öcsém/húgom szintén így vannak vele, tehát mondhatom, hogy van tapasztalatom a téren) és várod az utána következő ajándékozást. Ráadásul, nekem a legcsodálatosabb emlékem egészen óvodás koromból, amikor szenteste belépve a szobába már állt a cicomázott fenyőfa, alatta a becsomagolt meglepetésekkel, a szeretteimmel körülölelve, akikkel aztán együtt játszhattam. Mert ez jelenti a KARÁCSONYT. Nem a november óta tartó karácsonyfa nézegetés és a tudat, hogy na majd most te mennyi mennyi képet csinálsz az instára, megelőzve mindenkit és odaírod : "Mi már első adventre karácsonyfával hozzuk meg a hangulatunkat." WTF? Nincs hangulatod? Menj ki a karácsonyi vásárra, vegyél otthonra égőket, süss mézeskalácsot, gyújts karácsonyfa illatú gyertyát (apropó, valaki tudja, idén hol találok ilyet?😊) . Tegyél akármi mást, DE NE DÍSZÍTSD FEL NOVEMBERBEN AZT AZ ÁTOKVERTE FÁT! 

Komolyan felmerül bennem a kérdés, hogy velem van a baj? Mi változott meg ilyen gyökeresen, hogy már az az elfogadott, hogy ilyenkor áll a fa? Lemaradtam valamiről? Értem én, hogy felgyorsult világban élünk, na de ennyire? Igen, van, hogy nálunk is előre hozzuk a dolgokat, 24-e előtt néhány nappal, mert mondjuk aznap a férjem pont 24 órás szolgálatban lenne, a család többi tagjának kellemes munkabeosztásáról nem beszélve és előbb ünnepelünk. Na de, nem adventkor, nem novemberben, sőt láttam olyat, hogy már októberben .. Nálam szerintem kevés fanatikusabb van, aki ilyen nagyon készül a szeretet ünnepére, akit ne hozna lázba minden, ami fokozza a hangulatot. Viszont ez gáz. Nagyon gáz! Szomorú, hogy mindent ennyire fel akarunk gyorsítani. Hogy pár dicsérő szóért és lájkokért cserébe a karácsony szellemét is odaadjuk. Nem csak karácsonykor, akármikor.. temetőben fotózzuk a sírokat, hogy művészi képet posztolhassunk, hol járunk, karácsonykor alig várjuk, hogy érkezzenek a kedvelések a vacsoráról megosztott fotókra. Vannak pillanatok , amiket igenis meg kell tartani magunknak és nem idegenektől várni a visszaigazolást. A szép képek posztolása nem bűn és nem elítélendő dolog, de mindennek megvan a maga helye és ideje. 

Az ajándékozásról is van néhány őszinte szavam, ott éppen az ellenkezője érthetetlen részemről, de hamarosan megtudjátok! :)

Ugyan a fánk feldíszítése nélkül, de igyekszem meghozni továbbra is a hangulatotokat és hasznos ötletekkel szolgálni szentestéig, ha nem szeretnél lemaradni a jobb oldalsávban feliratkozhatsz vagy csatlakozz a facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj a legújabb cikkekről: ITT.

Várlak vissza szeretettel!
Alexandra 

Kép forrása: P I N T E R E S T

4 megjegyzés:

 1. Én sem díszíteném fel ennyivel korábban a fát de az angolszász országokban ez a szokás. Ott már Advent elején feldíszítik a fát és ahogy a Halloween őrület ide is beszivárgott (bár az legalább egy ősi kelta ünnep) így a karácsonyra adventi feldíszítése is be fog szivárogni hozzánk is. Szerintem ezen kár mérgelődni. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :) Én a saját , magyar származásomból tudok csak kiindulni és amíg itt élek, szeretném, ha minimálisan, de megtartanánk a hagyományokat, mert van miértje. Egyáltalán nem mérgelődöm, egyszerűen csak ez a véleményem a dologról, amit megosztottam a nagyközönséggel. Sajnálni fogom, ha beszivárog, bár azon kívül mást úgysem nagyon tudok tenni, most legalább kiírtam magamból a meglepettségem, van elég dolog az életemben, amire az energiáimat kell összpontosítanom, a karácsonyfa téma nem az, amin túlzottan felidegesítem magam, inkább furcsállom és értetlenül állok a dolog előtt, hogy hirtelen itthon is mindenki elkezdte a korai fadíszítést és én nem látom értelmét, amikor az ünnep varázsa pont a szentestével kezdődne igazán és a fadíszítéssel :) Szerintem..
   Köszönöm, hogy rászántad az időt a hozzászólásra! Békés, boldog ünnepeket kívánok!
   Alexandra

   Törlés
 2. Két évet éltem Franciaországban, ahol már december elején díszítik a fát, és bevallom őszintén, ezzel én száz százalékban tudok azonosulni. Nagyon hangulatos a barátommal összebújni a műfenyő mellett, a színes fényekben és a gyertyafényben romantikázni, filmet nézni. Szerintem ez már nem áll messze attól, hogy mások "csak" gyertyát gyújtogatnak és fényfűzéreket rakosgatnak fel. A fa már csak egy a"pró" plusz.
  Sajnálom, hogy neked/ nektek nem tetszik ez a szokás, de hidd el, nagyon könnyű ráhangolódni és megszokni. Szerintem nagyon kellemessé teszi a készülődést, illetve legalább nem csak két hétig nézegetjük a fát, amit ha már egyszer kivágtak, élvezzük a lehető legtovább.
  Abba most nem mennék bele, hogy az elmúlt években a karácsony igazi jelentését teljesen átvette ez a fogyasztói társadalom által eldeformált valami, de szerintem ennek is megvan a szépsége, és nyilván máshogy "kell kezelni", mint az "eredeti" ünnepet. (most nem is feltétlenül az ajándékokra gondolok, de szerintem már a dekoráció is hatalmas marketingfogás. de sajnos én jó célközönség vagyok, engem baromira megnyugtat egy nehéz nap után hazaérve a félhomályos karácsonyi dekor).
  Azt viszont én sem fogom megérteni, hogy miért kell az elkészült fát egyből posztolni, de azt hiszem, ezt nem is fogom megérteni. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sosem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő, lehet, hogy pár év múlva tényleg másképpen fogom látni, nekem most eléggé az újdonság erejével hatott és egyenlőre nem látom a dolog lényegét , főleg az én gyerekkorom pillanatait felidézve, hogy milyen boldog voltam, hiába kellett rá sokat várni. Ilyenkor itt a Mikulás, ennek lehet örülni, ha már itt állna a fa, nem biztos , hogy annak ekkora szenzációja lenne. És Magyarországon annyira más minden , mint külföldön, ahogy folyamatosan jönnek át a kinti hagyományok, már fogalmam sincs , mit kell mondanom a leendő gyermekeimnek, hogy most ki is hozza az ajándékot meg a fát.. Örültem volna , ha megmarad a hagyományosabb mederben, mert én ebben látom a szépséget, akármennyire is rugalmas és úttörő tudok lenni rengeteg más dologban, ebből nehezen engedek.
   A fogyasztói társadalomról teljesen egyezik a véleményünk, minden szavaddal egyetértek. Engem is kilóra meg tudnak venni, bár az is inkább a decemberi időszakra jellemző.
   A posztolásnak úgy gondolom megvan a mögöttes tartalma, egyre kevesebb szerep jut az emberi kapcsolatoknak "élőben" és minden pozitív ingert (vagy legalábbis a többséget) az interneten próbálják megszerezni az emberek, mert anyuka és apuka is a telefont nyomkodja, ahelyett, hogy az idejüket együtt töltenék és rástresszelnek a napokra, mert nincs elég idejük, holott fele ennyi kütyüzéssel behoznának rengetek lemaradást, megkímélve magukat többet között az ünnepi rohanástól és kényszeres posztolástól is.
   Nagyon köszönöm, hogy leírtad a véleményedet!
   Áldott, békés ünnepeket kívánok!
   Alexandra

   Törlés