2017. február 13., hétfő

21 napos vízivás kihívás - Többet ÁRT , mint használ?


Még a csapból is az folyik folyamatosan, mennyire fontos a napi legalább 2 liter folyadék, lehetőleg víz elfogyasztása. Amikor Eszter elindította a kezdeményezést, hogy 21 napig a megadott mennyiséggel tartsunk vele, kapva kaptam az alkalmon és erőt gyűjtve nekivágtam a feladatnak (egyébként még 1 nap hátravan, de én most befejezem). Kezdetben úgy gondoltam, majd a facebook-on megosztom veletek, hogy igen, ez tényleg olyan szuper , mint mondják, próbáljátok ki, de egyáltalán nem az történt, amit én elgondoltam és amit annyira reklámoznak.

Vágjunk bele a kezdetekbe, az első nap: Folyamatosan magam mellett tartottam a másfél literes palackot, és kínkeservesen iszogattam. Este 8 körül járt, amikor az utolsó korty elfogyott, de akkor már olyan rosszul voltam, hogy azt a maradék fél litert hagytam a fenébe. Egyik porcikám sem kívánta , mintha középkori kínzáson vettem volna részt. Akkor még úgy gondoltam, hogy idővel hozzászokik a testem és szervezetem, minden rendben lesz, természetes, hogy az első nap az átlagos napi 2 pohár után nehezen viseli az éles váltást.

Teltek a napok és valahogy ez a másfél liter lett az adu, ugyanis a végére olyan rossz lett a közérzetem, hogy néha kaparni tudtam volna a falat. Ha ez nem lett volna elég, akármikor, akárhova mentem, legyen az rövid vagy hosszú táv eszméletlen frusztráló és idegesítő volt, hogy nekem mindenhol az az első kérdésem és problémám, hogy hol a mosdó? Tény, hogy átlátszó lett az "adag", de szerintem ahogy bement úgy jött is ki és ez nem feltétlen tartozik nálam a pozitív tulajdonságok közé. Ráadásul az anyagcserém sem lett jobb tőle.

A bőröm cseppet sem lett hidratáltabb, mint azt oly sokan állítják, sőt bár más okai vannak, de az arcom sosem volt ilyen rossz állapotban. Ugyan , így nagyjából megvolt a napi 2 liter folyadék a többi táplálék által, cseppet sem éreztem jótékonynak és áldásosnak a hatásait. Világ életemben annak a híve voltam, hogy mindenből csak annyira van szüksége a szervezetnek, amennyi valóban jól esik. Oltári nagy hülyeségnek gondolom, hogy a 47 kilómmal nekem az orvostudomány szerint napi 2 litert el kellene fogyasztanom. És nem, nem vagyok beteg, egyszerűen ilyen az alkatom, ahogy a család felének, köszönöm szépen, jól érzem így magam, még mielőtt bárki... Az ételből sem vagyok hajlandó azért hányásig zabálni, mert milyen fincsi, ezen oknál fogva a folyadékból sem fogok ezután sem többet inni, mint amennyit érzem, hogy a szervezetem kíván és befogad.

Nem mondom, hogy nyáron például nem fér bele vagy sportoláskor illetve egyéb élethelyzetekben (sós étel, csoki majszolás után stb). És biztatlak is benneteket, hogy tegyetek rá kísérletet, mert lehet én vagyok ennyire egyedi eset és nektek az ellenkezője történik, gondolom nem véletlenül mondogatják annyian. Bár azzal sem feltétlen értek egyet, hogyha már szomjas vagy, az baj. Annyira okos az emberi szervezet, akkor és úgy jelzi, mire van szükséged, ahogyan kell, felesleges többet gondolni bele, mint ami.. Növényenként változó, mennyi vízre van szükségük, ugyanúgy az embereknél sem lehet általánosítani.

Ti hogy álltok a témához? Elfogyasztjátok a "kötelező" napi mennyiséget?
Aki esetleg velünk tartott Eszter kezdeményezésén, mit tapasztalt?

A jobb oldalsávban minden elérhetőségemet megtalálod!

Örülök , hogy itt jártál! Szeretettel várlak vissza!
Alexandra 

8 megjegyzés:

 1. Velem kb ugyanez a helyzet. Elég keveset iszok és nem is kívánok többet. Párszor már próbáltam, hogy mondjuk óránként megittam egy pohár vizet, de csak idegesített, hogy folyton wcre kellett járkálnom. Nem mondom, hogy nincsenek kivételes napok, amikor sokkal sokkal többet kívánok, de nagy általánosságban számomra is elég 2-3 pohár tea. Ja és én is olyan 48 kiló vagyok és annak a híve, hogy amire szüksége van a szervezetemnek, azért szólni fog. Ilyen például, hogy hiába utálom a halat, néha magamtól akarok azt enni és nem azért, mert ízlik, vagy muszáj. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen egyetértek. Ugyanezt érzem/tapasztalom én is, ha valamit kívánsz, akkor arra szükséged van, de ha csak szenvedés, akkor valószínűleg nem vágyik rá a szervezeted, csak feleslegesen kínzod magad. :)

   Törlés
  2. Tudtad, hogy a tea és a kávé csak vonja a vizet a szervezetből? Én volt, hogy egyszer két hétig nem ittam vizet, csak teát, kávét, meg ilyeneket. A végére rosszul lettem. Na, azóta naponta vizet iszom, reggel kávé, este tea, de amúgy csapvíz, vagy ásványvíz.

   Törlés
  3. Akkor a szervezetem ezt is tökéletesen érzi, mert egyszerűen egy évben 3 alkalomnál többször nem vagyok képes kávét inni és teát is csak mértékkel, utána igénylem a vizet. :) Bár a tudományos magyarázatát tudjátok, hogy miképp és hogyan vonja el a vizet? Kíváncsi lennék a miértekre, hogyan vonhat el folyadék folyadékot? Különös dolgok ezek.

   Törlés
 2. ez a vízivás dolog szerintem is túl van misztifikálva. ráadásul a sok felesleges víz feleslegesen működteti kétszerannyira a veséket...nem tudom, kinek a szervezete bírja ezt. én igyekszem napi egy litert inni, de ha nem jön össze, hát istenem. nem halok bele :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most már én is biztos vagyok benne, hogy a fele sem igaz annak, amit mondanak. De ha ne adj Isten mégis valami bajom lesz a "kevés" folyadéktól, inkább vállalom, minthogy minden egyes nap szenvedjek. :)

   Törlés
 3. Én nyáron simán megiszom a 2-3 litert naponta, főleg a kánikulában. De télen jó, ha napi egy liter megy le, az is reggeltől estig. Nem kívánok többet, ez van. Az emberi szervezet csodálatos találmánya a természetnek. Mivel pontosan tudja, hogy miből mennyire van szüksége. A felesleg meg úgyis kiürül.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, ez így van. Akad ,amikor jól esően lecsúszik a 2 liter, de ilyenkor télen, amikor amúgy sem nagyon izzadunk, sőt.. pazarlás ,mert csak a csatornában köt ki. :D

   Törlés