2017. február 7., kedd

SZERESD meg magad! - MOTIVÁCIÓ

Evidensnek tűnik, hogy az ember szereti azt, aki és úgy éli az életét, ahogyan neki tetszik, felhőtlen jókedvvel, örömmel a tükörbe nézve. Pedig ez közel sincs így. Vannak, akiket egy gyermekkori trauma vagy az onnan hozott rossz beidegződések gátolnak az elfogadásban. Van, akit a jelenlegi környezeti ráhatások és a sok "jó tanácsot" osztogató húz a mélybe és van, hogy ez mind vagy ezek közül egyik sem, mégsem tudja elfogadni azt, aki. Hogy Te miért nem szereted magad vagy miért állsz hadilábon ezzel a témával (feltételezem ezért is kattintottál most ide hozzám)? Azt sajnos nem tudhatom. Azt viszont tudom, milyen érzés, mert én is jártam hasonló cipőben, amit mára úgy érzem, hogy többnyire sikerül kordában tartanom és megbarátkoztam azzal, aki vagyok és azzal is , aki leszek. Persze vannak rosszabb napok, gyenge pillanatok, de tudatosan tudunk változtatni rajta. Összeszedtem Nektek azokat a pontokat, amik nekem sokat segítettek, ezen a közel sem akadálymentes úton.

1. A LEGFONTOSABB: NE FOGLALKOZZ SENKIVEL! 
Mindig lesz, aki mindent jobban tud nálad és azt hiszi, hogy sokkal jobban ismer , mint te saját magad. Ez főleg akkor tud szíven ütni, amikor egyébként is padlón vagy és rosszabb időszakot élsz, ilyenkor duplán magadra veszed, ami valójában nem úgy van, ahogy állítják. Ha sovány vagy, az a bajuk, ha kövér, akkor az. Ha rövid a hajad, ha hosszú... valakinek biztosan lesz kritizálni valója. Hallgasd meg, mosolyogj, aztán lépj tovább és lépj le, amilyen gyorsan csak tudsz.

2. NE HASONLÍTGASD MAGAD MÁSOKHOZ!
Ezt a remek tanácsot Szabó Pétertől hallottam először, értelmes magyarázattal társítva és annyira igaza volt. Aki sikeresebb nálad, az azért rombolja az önértékelésed, hiszen kevesebbnek érzed magad azáltal, hogy Te még nem tartasz ott az életedben, ahol szeretnél, ő viszont igen (szerinted). Ez esetben fontos ,hogy tudd, senkinek sem fenékig tejfel az élete, biztos lehetsz benne, hogy van olyan szegmens, ahol ő is mindennapos küzdelmeket folytat vagy folytatott, mire elérte ezt a szintet. Ha viszont olyanhoz méred a jelenlegi helyzeted, aki rosszabb helyzetben van nálad, és nyugtatod magad : "na neki legalább még nálam is szarabb.." semmire sem megoldás. Mégis egy valakihez hasonlíthatod: Ahhoz , aki voltál. Jobb vagy rosszabb ember lettél? Mit értél el 1 év távlatából nézve? 10 évet tekintve? Hol szeretnél tartani 5 év múlva? Milyen személlyé kell válnod hozzá? Ezen gondolkozz! És ehhez alakítsd  a mércét.

3. HALMOZD EL MAGAD DICSÉRETTEL!
Hajlamosak vagyunk a mindennapi gondok és stressz mellett folyamatosan panaszkodni másoknak és magunknak is. Folyton kommunikálunk a belső énünkkel, aki ha csak azt hallja, hogy "már megint elrontottam", "már megint bénáztam", "jajj milyen szerencsétlen vagyok" és "hogy nézek ki ma, kár volt felkelni" még rosszabbul fogja magát érezni percről percre. Ez ki fog hatni az életed összes területére. Az egészségedre, a karrieredre, a családodra. Amint észreveszed, hogy ostorozod magad, formáld át. Leejtettél egy tányért? Ahelyett,hogy azt mondanád: "Na tessék már erre sem vagyok képes.." mondd inkább: "Előfordul az ilyesmi, majd veszek egy másikat, végül is ez csak tárgy. Még szerencse, hogy nem esett semmi bajom. "


4. ÉLJ, AHOGY JÓL ESIK!
Sem a hasonlítgatás sem a másoknak való megfelelés nem vezet jóra. Hiába mondja 10-ből 9 ember, hogy a munkanélküliségnél az is jobb, ha egy 8 órás munkát 54 ezerért elvállalsz, ha Te tudod, hogy ettől csak szenvednél és van más opció , akkor azért végképp ne vállald el, hogy végre elhallgassanak. Mondják! Na és? Ők tartanak el? Ők tudják, mi zajlik benned és milyen cél felé tartasz , amiben teljesen biztos vagy, hogy türelemmel és kitartással megvalósítód? Miért élnéd azt az életet, amit ők akarnak és ami a társadalmilag elvárt? Bocsánatot fognak kérni, amikor teljesen elveszted emiatt a motivációd és az élni akarásod? Ugye,hogy nem? Hallgass a szívedre, a többi nem hiteles!

5. NE SPÓROLJ A SZÉPSÉGGEL!
Ami kívül, az van belül. Figyeld meg az embereket az utcán és hidd el, ki fog tűnni , ki az aki rendben van magával és ki nem. Aki igen, az szabadidőben is olyan kisugárzással lépked a járdán, mintha a vörös szőnyegről érkezett volna. Van, aki akkor magabiztosabb, ha a boltba kisminkeli magát. Ha Te is ilyen vagy, ne változz meg azért , mert mondjuk másoknál nem ezt látod. Fordíts a kinézetedre annyi időt, amennyi jól esik, ha ezáltal a lelked jobban érzi magát.

Mindenki követ el hibákat az életben, amire vagy nem büszke vagy egyszerűen csak másképp csinálná, ha lenne rá módja. Ne gondold, hogy egyedül vagy, vagy más nem élt át hasonló szenvedéseket. Sok ember nem szereti az orrát, amit az apjától örökölt. A genetikát, amitől 1 tábla csoki után 10 kg felszalad. Mindenen tudsz változtatni, de a legtöbbet a hozzáállásod átértékelésével tudod megtenni. Olyan szép az élet, kár elfecsérelni bosszankodásra és önostorozásra, amikor vidám percekre cserélhetnénk. Ha nincs kivel megbeszéld, nekem nyugodtan írhatsz üzenetben és segítek, amiben tudok, mert tudom, hogy milyen, amikor a környezetedben senkiben nem bízol és olykor pont tőlük kapod a legnagyobb pofonokat. NE add fel!

Te mennyire szereted magad 1-től 10-es skálán?

A jobb oldalsávban minden elérhetőségemet megtalálod!

Örülök, hogy itt jártál! Várlak vissza legközelebb!
Alexandra 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése