2017. február 28., kedd

Tavaszi NAGYTAKARÍTÁS - Ahogyan én csinálom


Még mielőtt megkezdődne az intenzív kerti munka, úgy tervezem , hogy a ház belsejét alaposan kitakarítom. Mivel ez az első , amikor  a saját, nagy és szépséges otthonunkat tavasszal megtisztítom a portól, kosztól, felesleges vackoktól , igazából ez inkább most vázlatszerűség lesz, mint konkrét terv, mert biztos vagyok benne, hogy jönni fognak még olyan pontok, amiket figyelembe sem vettem illetve akadhatnak, amiket feleslegesnek érzek , amikor oda kerülök. Nagyban szerepet játszik, hogy a kerti munkában ugyancsak aktívan részt kell venni, amivel eddig végképp nem számoltam a másfél szobás társasházi albérletünkben még tavaly ilyenkor, így  a sorsra bízom az alakulását a helyzetnek, a támpontokkal igyekszem keretet adni a műveletnek és esetleg segíteni Nektek is, hogy nálam mik a "kötelező" körök az évszak beköszöntével illetve, ha esetleg van jó tippetek , praktikátok, javaslatotok, azokat is szívesen olvasnám a témával kapcsolatban. :)

1. FÜGGÖNY
Sarkalatos pont, ugyanis hiába nem látod, hogy koszolódna, mosás után mégis sokkal fehérebbnek tűnik. Én rendszerint csak egy gyorsmosásra dobom a gépbe és még vizesen átvasalom, így rakom vissza a helyére, amitől nem csupán a textúrája , de az illata is patyolat lesz.

2. ABLAKOK, AJTÓK
A függönyök mosásával egy időben (rendszerint aközben) kerítek sort az ablakpucolásra, amit bár a nyár folyamán többször meg kell ismételni, ha úgy adódik, a tél utáni első tisztítás a leglátványosabb és szerintem legfontosabb. Az ajtókat szintén érdemes ilyenkor áttörölni.

3. FALAK, KAPCSOLÓK, KILINCSEK, CSÖVEK
Hetek óta nézegetem a pókhálószerű kis szépségeket a ház különböző pontjain, de sosem visz rá a lélek, hogy külön létrára másszak és leoperáljam őket. Nyugtassatok meg, hogy nem én vagyok az egyetlen aki a kapcsolókat, kilincseket és például gázcsöveket csak a tavaszi illetve őszi nagytakarítások alkalmával veszi a keze ügyébe (kivéve persze indokolt eseteknél).


4. ÁGYNEMŰK
Amikor a szobákat a tisztaság illata járja át, szeretem az ágynemű cseréjét is ilyentájt időzíteni, hogyha már lúd, legyen kövér. Persze ez azért jóval gyakoribb cserére szorul, viszont már felkerül a hűvösebb hatású anyagból készült huzat.

5. RUHACSERE
A gardrób szobánknak köszönhetően most már minden évszakban átlátható , rendszerezett ruhatárolást tudok végezni. Márciusban szeretem átnézni, mi az , ami esetleg téli darab , de már idén sem használtam, vagy legalábbis jövőre már biztosan nem fogom. Ezektől megszabadulok, állapottól függően portörlő rongyként vagy adományként begyűjtöm. A vastag pulcsikat, nadrágokat, cipőket, kifejezetten téli darabokat a szekrény rejtett zugaiba helyezem, ahonnan előkerülnek a nyári, lenge darabok.

6. DEKORCSERE
Bárhogy fáj a szívem a hópelyhes mécsestartókért és ajtódíszért (ami egyébként vasárnap megadta magát, ezzel jelezvén, hogy ideje cserélni), át kell váltani a színes, virágos szépségekre, amelyek aktuálisak tavasszal.

7. BÚTOROK, KÁRPITOK
A portörlés természetesen nem maradhat el, viszont itt még nem körvonalazódott ki, hogy mennyire leszek alapos, ugyanis ha csak a konyhabútort nézem, a külső-belső megújulása minimum egy napot venne igénybe, illetve néhány olyan bútorunk is akad, amit nem lehet elmozdítani, így alatta a takarítás sem kivitelezhető. Ennek ellenére a szokásosnál jóval precízebben és elhanyagoltabb zugokban megejtem a műveletet, a kárpitokat felfrissítem ,hogy ne csak tiszták, hanem illatosak is legyenek.

8. ÁTRENDEZÉS, RENDSZEREZÉS
Találhatók bent olyan növényeink, melyek ki fognak kerülni a kertbe, amint végleg elköszönnek a mínuszok, azok helyét fel kellene tölteni, hogy ne tátongjon űr. A halogatott: kicsit még jobbra-kicsit még balra most érkezett el.

+1 LEVELEK, KÖZÖSSÉGI FELÜLETEK
Hogyha már a környezetem felfrissül, szeretek rendet tenni az online illetve munkafelületeken is, mint pl. csekkes fiók, facebook ismerősök, instagram képek, e-mailek ... A lényeg az átláthatóság és rendszerezettség.


Ti szoktatok tavaszi nagytakarítást végezni vagy inkább a megérzéseitekre hagyatkoztok, hogy mikor látjátok aktuálisnak? 

Ha bármilyen kérdésed, észrevételed van vagy egyszerűen csak beszélgetni szeretnél, a jobb oldalsávban megtalálod minden elérhetőségem. Csatlakozhatsz hozzánk a facebookon, ahol többek között egy részletes, nyomtatható feladatlistát is találsz.

Köszönöm, hogy elolvastál! Várlak vissza szeretettel!
Alexandra ♥

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése