2017. április 5., szerda

5 TITOK, amit a SIKERES BLOGGEREK NEM osztanak meg

Amikor elkezdtem blogolni 3 éve egy másik felületen, úgy gondoltam, a legegyszerűbb dolog, hogy írom, amit gondolok, feszegetem a "fenszi" témákat , aztán minden megy a maga útján. Jönnek majd az olvasók, felpörög a biznisz. Aztán, miután körülnéztem és rájöttem, hogy még csak épkézláb design-t sem sikerült összehozzak a többiekhez képest, szüneteltettem a dolgot, mígnem 2016 januárjára megalkottam a Pont. Mi, Nők blogot. Már az indításig annyi energiát, időt, utánajárást fektettem a honlapba, mint mások egy 8 órás állásba, függetlenül attól, hogy láttam a tökéletlenségeket, nem mindig volt olyan a posztolt téma, amilyennek elképzeltem és úgy egyáltalán. Egy valamit azonban következetesen eldöntöttem, hogy nem adom fel, mert ez a szenvedélyem, semmi mást nem tudok elképzelni magamnak 10-20-30 év múlva azon kívül, hogy írok. Ez nem fellángolás, nem eltévedt hóbort. Ahogy telt az idő és egyre több bloggert megismertem, olvastam, megtapasztaltam, mennyi munka 1-1 cikk elkészítése, népszerűsítése, rájöttem azokra a pontokra, amik egészen idáig hiányoztak. Nem mondom, hogy nincs hova fejlődni, de az biztos, hogy ezek nélkül nem lennék sehol sem és biztosra veszem, hogy a több tízezer követős közösségek sem jöttek volna létre, viszont valamiért mégsem beszélünk róla.

Talán mert nem merünk, mert úgysem hinné el senki, hogy nem csak bepötyögsz valamit 10 perc alatt a klaviatúrán, majd kiteszed? Vagy félünk, ha mások megtudják, ez mind ezzel járt, ők majd sikeresebbek lesznek, ha követik? Lehetséges, hogy még mi magunk sem vagyunk azzal tisztában, hogy ezeket tudatosan vagy épp tudat alatt megtesszük , ezáltal közelebb kerülünk a célunkhoz?

Lássuk, mi az az 5 pont, amit a SIKERES bloggerek eltitkolnak:

1. Szükség van szövetségesekre
És most itt ne az érdekbarátságokra gondolj, amikor valaki csak azért jópofizik más bloggerekkel, mert segítséget vár, esetleg népszerűbb akar lenni. Hihetetlen nagy löketet tud adni, amikor olyannal beszélheted meg a felmerülő problémákat, de akár csak a napi teendőket, aki tudja, miről beszélsz, nem pislog rád bambán, hogy : "Mi a fenének pazarolja az idejét és energiáját a blogjára?" és hasonló reagálások a feladatokra, amik a kívülállók számára gyakran érthetetlenek. 

2. Sokkal több a munka, mint amennyinek látszik
Általános elgondolás, hogy nekünk semmi más dolgunk sincs, mint ülni a gép előtt, bepötyögni negyed óra alatt egy írást, beilleszteni a képet aztán bezsebelni a dicséreteket. Nálam például rengeteg sok időt igénybe vesz már maga a téma kiválasztása és alapos kidolgozása, hogyha nem akarok folyamatos szóismétléseket és helyesírási hibákat hagyni, akkor bizony a többszöri átnézés is van, hogy 10-20 percet vesz igénybe. A képekről nem is beszélve. Ha a neten töltesz le valamit, az az időintervallum sem mondható rövidnek, amikor pedig te csinálod, szerkeszted, feltöltöd, beilleszted , végképp nem tartozik a gyors, egyszerű tevékenységek közé.


3. Nem mindenki való bloggernek
Biztos vagyok benne, hogy most sokan felhördülnek. De sajnos tény, ahogy más szakmáknál és területeknél úgy a blogolásnál sem találja bárki a helyét. Lehet, hogy szuper témákat feszegetsz, mégsem fordítasz kellő energiát a weboldal kinézetére, ami rögtön elijeszti az olvasók 80%-át. Esetleg éppen fordítva, nagyon jó szépérzéked van , imádsz fotózni, de írni már kevésbé (erre viszont vannak kiemelkedően tehetséges példák, akik a "fotóblogjukkal" rendkívüli sikereket értek el és természetesen az ellenpólusnál is). Néhányan csak azért kezdenek bele, mert milyen menő, az akit követendő példának tartanak is csinálja, ezáltal a nyomdokaiba lépnének. Ez viszont olyan szenvedély, amihez rengeteg türelem, idő és elkötelezettség szükséges.

4. Befektetett pénz nélkül nincs siker
Lehet akármilyen kis összeg, de bizony pénzbe is fog kerülni. Ezt fordíthatod hirdetésekre, nyereményjátékokra, olyan termékekre, utazásokra , amikről szeretnél írni... vagy esetleg ez mind egyszerre. Pénz az áram is , ami a számítógépet működteti. A jó fényképező, kellékek a fotókhoz... még a végtelenségig lehetne folytatni a listát. Nem kell, hogy tudatosan tedd, de ha foglalkozol az oldaladdal és a követőiddel bizony akaratlanul felvetődnek ehhez kapcsolódó kiadások.

5. A hirdetés elengedhetetlen
Itt sem muszáj a fizetett , felugró ablakokra gondolni, ha a friss bejegyzéseket csupán néhány facebook csoportban vagy közösségi oldalon osztod meg, az is számít. Senki sem születik népszerűnek vagy ismertnek, tenni kell azért és nagyon türelmesnek lenni, hogy Rád találjon a célközönséged és rendszeres olvasóid legyenek.


Az elérhetőségeimet a jobb oldalsávban megtalálod!

Örülök, hogy itt jártál! Várlak vissza legközelebb!
Alexandra


Kapcsolódó bejegyzések:
Idegesítő BLOGGER szokások - SZERINTEM
Miért hasznos BLOGOT olvasni?
Motivációbomba - LEGYÉL INSPIRÁLT
Képek forrása: P I N T E R E S T

4 megjegyzés:

 1. Teljesen egyetértek a cikked összes mondatával! Örülök, hogy valaki ilyenről is mer írni, nem csak a hétköznapi dolgokról. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én pedig nagyon örülök, hogy tetszett a cikk! :)
   Legyen csodaszép napod!

   Törlés
 2. Szia!

  Most először járok a blogodon, de ez az írás nagyon a helyén van! Én nemrég indítottam a blogom (2016 november), de már a legtöbb dolgot megtapasztaltam, amit ebben a bejegyzésben felsoroltál. Sokan valóban nem nézik ezeket a dolgokat, és mikor megemlítem én is ismerősöknek, hogy blogger vagyok csak furcsa pillantásokat kapok, meg olyan megjegyzéseket, hogy az nem is munka. Örülök neki, hogy megírtad ezt a cikket, remélem olyan emberekhez is eljut, akik szerint ez csak egy mondvacsinált munka.

  Szép napot,
  Dorka :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Dorka!

   Először is örülök, hogy itt vagy! Annak pedig még annál is jobban , hogy tetszett a bejegyzés és hasznosnak találtad. :) Reméljük, mindenkihez eljut, akihez el kell.

   Várlak vissza szeretettel!
   Legyen szép napod!
   Alexandra

   Törlés