2017. április 7., péntek

A facebook ÜZENETEK pszichológiája

Nem vagyok a téma szakértője, abszolút egyéni és saját szubjektív meglátásaim kerültek a felsorolásba.

Mióta a Facebook megjelent és maga mögé utasította a legnagyobb közösségi portálokat is, majd behozta a Messenger alkalmazást az üzenetküldők körében, biztos vagyok benne, hogy a stresszes órák száma arányosan növekedett vele. Te belegondoltál már, miképpen hat ránk, amikor valaki nem reagál az üzeneteinkre? Vagy amikor a reggeli első gondolatunk az , hogy írt-e valaki? Sőt, mi több, mikor volt elérhető a kiválasztottunk legutoljára és vajon a pasink igazat mondott-e, amikor 9-kor lefekvés ürügyével elköszönt? Egyáltalán miért kezd egyre elfogadottabbá válni, ha már a szakításhoz, veszekedésekhez eszközként használjuk, ahelyett, hogy a sarkunkra állnánk és szó szerint szembenéznénk a problémákkal? Új nap kezdetével csak köszönés nélkül folytatjuk a félbehagyott társalgást. Veszélyes , bombákkal övezett terep a facebook, amit az újdonság varázsának elmúlása sem tudott megtörni és ma már az a 'ciki' , ha nem vagy regisztrálva.

Felsorolhatnám, mennyi pozitív tulajdonságot hordoz magában, hiszen szinte mindenki rendelkezik mobilnettel, ha WIFI nincs a közelben, így ingyenesen bármikor cseveghet ismerőseivel, bátran fel is hívhatja. Ha akarom szociálisnak tűnhetek a 4 fal között , ha akarom egy gombnyomással kikapcsolhatom az értesítéseket és megszűnik a külvilág, nem jár semmilyen kötelezettséggel. Szerintem szuper jó dolog, mégis tudni kell, nem minden arany , ami fénylik és olykor hatalmas önerőre és határozottságra van szükség ahhoz, hogy ne essünk pánikba vagy ne gondoljuk túl azt a bizonyos történetet. Visszás lehet az online felület, különösen ismeretlen, sőt mi több randipartner esetén, hiszen előfordulhat, hogy míg az éteren keresztül izgalmas eszmecséreket folytattok, a találkozásnál csalódás ér. Nem láthatjuk, hányszor keres rá a 'Googliban' , hogyan kell helyesen írni a szavakat, honnan meríti az ihletet, ki ül mellette vagy egyáltalán KI ül a monitor/mobil másik végén.


Milyen szituációk adhatnak okot a negatív gondolatokra és érzésekre?

 • Elolvasta, elérhető, de nem válaszol
A leggyakoribb felvetés ilyenkor, hogyha arra van ideje, hogy elolvassa , arra is lehetne, hogy válaszoljon. De ha napokig nem érkezik válasz vajon velünk van baja , elfelejtette vagy csupán nem érdekli? 
 • Nem olvassa el az üzenetet , pedig elérhető
Előfordul, amikor valaki nem lép ki vagy bejelentkezve marad attól függetlenül , hogy nincs a közelben, ám amikor rendszeresen megmutatkozik az eset, kezdesz kételkedni benne, egyáltalán kíváncsi-e rád és mennyire kétoldalú a kapcsolat.
 • Elolvasta és csak egy szmájli jött
Furcsa szituáció: te leírod minden gondolatod, amire válaszként hangulatjel érkezik. Szemtől szemben megvan az a varázs, hogy elkapd a megvető, fintorgó mimikákat, ilyenkor viszont csak találgatni tudsz, mit akar leplezni egy mosolygó fejjel.
 • Elköszönt, de azóta is elérhető
Hiába jött már rá szinte mindenki, hogy olykor még percekig mutathatja a chat a zöld gömböcskét, amikor rég kiléptél, azért az órákon keresztül való aktív állapot kétségeket ébreszthet a legnaivabb felhasználókban is.
 • Csak facebookon ír, nem hív, csak egy pár szavas szösszenetet dob a nap folyamán
Ha pedig mindezt ékezetek nélkül, rövidítésekkel és totális hanyagsággal teszi, elszabadul a pokol. Mert hát mi sokkal fontosabban vagyunk egy pár szavas mondatnál és az ingyenes alkalmazásnál.


Nagyon fülön kell csípnünk magunkat, amikor érzékeljük a függőség, esetleg személyiségbeli változások tüneteit. Amikor egy emberi kapcsolatot az alapján ítélünk meg, hogy facebookon mit írt vagy mit nem írt , egyáltalán mit csinált, ott gondok lehetnek. Nem mondom, hogy hagyjuk figyelmen kívül a jeleket, de ha valakivel fontos dolgot szeretnénk megbeszélni vagy fontos a mondandónk, hívjuk inkább fel és üljünk be kávézni valahova, abból nem lehet félreértés.


Eszetekbe jut még valami, amit kihagytam a felsorolásból? Van véleményetek a témával kapcsolatban? Osszátok meg velem, kíváncsian várom!

Az elérhetőségeimet a jobb oldalsávban megtalálod!

Örülök, hogy itt jártál! Szeretettel várlak vissza!
Alexandra

Kapcsolódó bejegyzések:
Kép forrása: P I N T E R E S T

3 megjegyzés:

 1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Reni!

   Bár a nevem nem Barbi, de nagyon köszönöm a kedves szavakat! :)

   Legyen csodás hétvégéd!
   Alexandra

   Törlés
 2. Szia Alexandra!
  A mostani cikked mellett sem tudok csak úgy tovább menni hiszen nagyon tetszett! Szintén úgy írtál és fogalmaztál mintha én írtam volna az egészet! Öröm volt olvasni, annak ellenére hogy igen elszomorító dologról van szó. :)
  Csak így tovább! 💗 (Elnézést az elírásért)

  VálaszTörlés