2017. május 9., kedd

A fejlődő korral tényleg elfelejtünk ÍRÁSJELEKET használni?

Mostanában nem sűrűn akad meg a szemem az internetes gyöngyszemeken, mert bár ugyan vannak bosszantó tényezők, mára már rájöttem, teljesen felesleges rajta idegeskedni, és mint tudjuk, bizony igencsak alacsony az a kerítés. Nagy a tűréshatárom, de amikor a saját dolgomat nehezítik a lustaságukkal, eléggé bicskanyitogató, értem ez alatt , hogy rengeteg időm telik el azzal, hogy megfejtsem, az 'ovet' övét vagy övet vagy mégis mi a fészkes fenét akar jelenteni, mert lehet, én vagyok teljesen analfabéta a mai modern technikákhoz, nekem ez még mindig nehezen megy.


Persze velem is előfordult már, hogy sietségemben egy baráti chatelés alatt nem tettem vesszőt vagy ékezetet, ám nyilvános felületen úgy gondolom illik és kell is figyelni ezekre az apróságoknak tűnő, de bizony fontos dolgokra, ha már Isten megáldott minket aggyal és kijártuk a 8 általánost. Nem azért írok róla, hogy legyen este mit olvasnotok , na jó,persze ezért is, hanem, mert szeretném, ha változás következne be a témát illetően és mint ahogy korábban említettem ITT, lehet, hogy kicsi vagyok hozzá , hogy nagy köveket mozgassak meg, de ha én nem, ki...? :)

Szándékosan igyekszem kerülni a mai generáció hibáztatását , hiszen nem csupán a fiatalabb nethuszárok, hanem az idősebbek ugyancsak beleszoktak , sőt van, hogy már el is felejtették, hogyan kell leírni helyesen bizonyos szavakat, hova kerül vessző és hova pont. Nagyon nem jó példamutatás ez sem a gyerekek , sem a környezetünk számára, nem véletlenül vannak ezek és nem véletlenül bukdácsolnak és rettegnek annyian az irodalom és dolgozatok vagy érettségi alatt.

A blogom indítása előtt bevallom, teljesen hozzászoktam az írásjelek elhanyagolásához, rengetegszer írtam a barátnőimnek, most visszaolvasva totál értelmezhetetlen szöveg foszlányokat és erre csak most döbbenek rá, mikor elértem arra a szinte, hogy nem értem vagy van, hogy nem is akarom érteni. Mert a vok, h, akk, nem szó, semmilyen nyelven. Olyan csodálatos szavaink vannak, mint például a szeretet (szer-etet) , erre a fiatal generáció leír annyit, hogy szeri vagy szercsi vagy csak odabök egy szívet a szeretlek helyett. Amikor egy intelligensnek tűnő lány/fiú kiposztol magáról képet , bölcs idézettel párosítva, totálisan analfabéta módon, szerintem nem csupán számomra kiábrándító. Szinte másodpercek töredéke, hogy a helyett á-t nyomjunk, mégis már néha azt veszem észre , hogy a többségnek hatalmas erőfeszítésébe kerül. Nincsen baj, ha kimarad egy vessző , vagy chatelés közben nem foglalkozol vele, hogy odabiggyessz egy pontot, amint befejezted a mondatod, már ha ezt a legjobb barátunkkal tesszük és nem például a főnökünkkel...

Persze nem mondhatom meg senkinek, hogy mit csináljon, a mondandóm lényege mégis az, hogy tessék emberi módon kommunikálni írásban is, ha már ezzel a csodálatos anyanyelvvel születtünk, és higgyétek el, a nemtörődöm stílussal mindenki önmagát minősíti és nem az a ciki, ha tudsz értelmesen írni.

Nektek mi a véleményetek? Ti odafigyeltek az írásjelek használatára?

Az elérhetőségeimet a jobb oldalsávban megtalálod!

Köszönöm, hogy elolvastál! Várlak vissza legközelebb!
Alexandra

Kép forrása: P I N T E R E S T

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése