2017. május 5., péntek

Az INDONÉZ kultúra csodái - Felkészülés az INDONÉZ NAPOKRA

Még mielőtt belevetnénk magunkat a hétvégi rendezvénymámorba, úgy gondoltam, hozok egy kis betekintést a részleteket illetően, aminek a kutatási folyamata közben én is többször ledöbbentem és izgatottan merültem el az indonéz kultúra csodáiban.

Mi más kelthette volna fel az érdeklődésem első körben, mint az ékszerek ?! Az indonéz hölgyek talán a Föld legkülönlegesebb darabjait viselik magukon, fittyet hányva az európaiak számára kőbe vésett: " a kevesebb több" szabályra. Nem is gondolnánk, mi magunk hányszor futunk bele olyan típusokba, melyek innen származnak. Az indonéz gyöngy , más néven bali gyöngy még az én ékszeres dobozkámban is ott rejtőzik, és pedig sejtelmem sem volt róla, hogy ez a neve. 


A múlt héten egy indonéz esküvő hódította meg a világot, amiről lehet , már hallottatok. A Hamupipőke hangulatú esemény elvarázsolta a romantika kedvelőit és bizony az indonéz hagyományok kulcskellékei egyaránt felbukkantak a nagy napon.


Az indonéz nők jellegzetes ékszerei és viseletei a  Jamang (1) aranyozott , tiaraszerű korona valami meseszerűen káprázatos buddhista örökség. Többnyire a táncosok és menyasszonyok ékei a Suntiag szintén fejre való pompás réz vagy arany fejfedő. Míg a Kerudung (2) a teljes fej, arc és nyakfedő lepel, addig a Jilbab a konzervatív muzulmán nők fátyla. Bevallom ilyenkor kicsit irigykedem, hogy mennyire elegáns , szemet gyönyörködtető hagyományaik vannak. Ráadásul ha képeken ilyen csodásak, milyenek lehetnek élőben , sőt viselés közben? :) 


A ruhák terén sincs hiány meseszép kompozíciókból. A batik és az ikat készítése elképesztően magas színvonalra emelkedett az évek során. A batik lényege , hogy viasszal festenek mintát a ruhára. Olyannyira közkedvelt és értékes eljárás ez, hogy az UNESCO szellemi kulturális örökségének a listáján szerepel. 


Az ikat ugyan a batikolás elvein alapszik, mégis merőben másfajta technika. A fonalak festésével, majd azok felhasználásával születnek a varázslatos minták, melyek természetesen felidézik az indonéz vonalat , legtöbbször elmosódott, geometrikus formákat ábrázolnak. Mind a ruhaneműk, mint a lakberendezési tárgyak, többek között bútorok és díszként alkalmazott textilek napjainkban fénykorukat élik, ugyanis tökéletesen illeszkednek a modern és hagyományos enteriőrbe egyaránt.


Míg mi , európaiak jobban szeretjük a letisztult , egyszínű térhez párosítani a díszes darabokat, addig , ha betérnénk egy indonéz otthonban biztosan sötétebb, természetközeli, meleg színeket figyelhetnénk meg, mellyel a legbarátságtalanabb légkör is megtelik élettel és abszolút nem kelt zsúfolt, csicsás hatást.

A kutatásom során meglepően konstatáltam, hány indonéz apróság lelhető fel az otthonunkban és bár nagyon tetszettek ezek a különleges minták, a hátterüket, a származásukat vagy a készítési módjukat sosem ismertem. A Te otthonodban megtalálhatóak? :) 


Ha esetleg lemaradtál volna arról, mikkel találkozhatsz hétvégén az INDONÉZ NAPOK keretein belül, EZEN  a linken elolvashatod. A részletes program menetrendet pedig kiteszem a facebookra, amit ITT érhettek el.

Én ott leszek hétvégén az Indonéz Nagykövetségen! És Te? 

Örülök, hogy itt jártál! Várlak vissza szeretettel!
Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése