2017. június 15., csütörtök

Az INDONÉZ KÁVÉ mennyországban jártam - World of Coffee 2017


Említettem már ITT, hogy idén most először Budapesten megrendezésre került a World of Coffe 2017 , melyre én is meghívást kaptam és bár nem vagyok hatalmas kávé rajongó, izgatottan kutattam a különlegességek között, melyben bizony nem volt hiány a Hungexpo épületében. Az Indonéz pavilonnál a szokásos életvidám, barátságos, segítőkész fogadtatás várt minket, ami megalapozta a megnyitó és kóstolások hangulatát.


A világ harmadik legnagyobb kávétermelő országaként a 17000 szigetet és 120 vulkánt magába foglaló 5150 km kiterjedésű szigetvilág a Föld minden részén elismert és ismert kávékat állít elő, évi 150 000 tonna exportjával pedig lehetővé teszi, hogy bárki igény szerint hozzájuthasson az Arabica kávékhoz, melynek csaknem száz genetikai változatát nemesítették már ki.

A kiállítók felsorakoztatták a régiók jellegzetességeit:

A szumátrát és annak 3 típusát:  a Mandheling (750 és 1500 m magasan termesztett kávészemekkel), a Gayo (a finom aromájáról és a keserű íz hiányáról elhíresült és méltán népszerű prémium kategóriás) és Lintong kávé (505 méteres mélységben a talaj savtartalmát hozzáadva válik mennyeivé) .

A jáva a 18. században létrehozott ültetvényekből az érett szemek szüretének idején azonnal az őrlő malmokba kerülő szemekkel tűnik ki társai közül. Testes, karakteres, édeskés ízével lágy és selymes utóízzel ajándékozza meg a fogyasztókat.

A celebesz dióra és fűszerekre emlékeztető íze az ínyencek számára kiváló választás, míg

a flores édes csokoládéra, virágra illetve fára emlékeztető ízéről ismert.

A bali lágy és kiváló állagával

a pápua nedves, hántoló módszerrel készült eljárásával válik páratlanná.


Ha pedig szeretnél otthon igazi kávékülönlegességet készíteni az alábbi recept alapján a Kopi Turbuk (főtt kávé) pillanatok alatt Indonéziába repít:

1. Egy pohár kávéhoz tegyünk a pohárba két kávéskanálnyi finomra vagy közepesre őrölt kávét ( a cukor tetszőleges).
2. Forraljuk fel a vizet és öntsük bele a pohárba.
3. Alaposan keverjük össze a vizet és a kávé őrleményt.
4. Néhány percen keresztül addig főzzük, amíg a kávé nagyja le nem ülepedett a pohár aljára.
5. Fogyasszuk élvezettel a kávét, a zaccot viszont ne igyuk meg, hagyjuk az alján!

Recept forrása: Thei Zervaki blogja


A Kopi Tarik pamutból készült szűrőn át öntése a tökéletes sűrűséget és ízt biztosítja, a férfiak pedig a kávéüzletek törzsvendégeivé válnak, miután egyszer megkóstolták.

A gyömbér kávé pálmacukorral , azaz Kopi Jahe gyógyhatásáról is híres, állítólag influenza ellen kiváló orvosság.

Az egyik legérdekesebb eljárás számomra a faszenes Kopi Joss kávé , amely egyfajta sült ízt kölcsönöz az italnak. A Yogyakartába látogatók semmiképp se hagyják ki.

A Kopi Bumbu , mint fűszerezett kávé vált ismertté, szegfűszeggel, malabárral és cukorral keverve évszázadok  óta jelen van a kínálatban.

A citrusfélék kedvelői számára pedig biztosan a Kopi Sereh lesz a nagy kedvenc, hiszen a citromfű sajátos zamatot és frissítő hatást nyújt.

Meglepődve tapasztaltam, hogy annak ellenére, mennyire minőségi az ízvilág, Magyarországon mégis csupán a legjobb kávézók kínálnak indonéz kávékat. Mivel az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központnak (ITPC) fontos célja a kávék minél szélesebb körű megismertetése, a 100 m2-es pavilonnal a legkülönfélébb kívánságokat is kielégítették. Kóstoltunk finom feketéket, kávé ízű cukrokat, sőt indonéz édességben sem volt hiány.  A programot tánc és ünnepi megnyitó színesítette, aki pedig szemfüles volt, ajándék táskával, gazdag élményekkel és ízcsodákkal térhetett haza. Én nagyon élveztem!


Ti hogy álltok az indonéz kávékkal? Kóstoltátok már? Esetleg szeretnétek?

Az elérhetőségeimet a jobb oldalsávban megtalálod!


Örülök, hogy itt jártál! Szeretettel várlak vissza!
Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése