2017. június 14., szerda

Miért fontos az 'ÉNIDŐ' és HOGYAN töltsd el tartalmasan?

Manapság nincsen olyan ember, aki ne hallotta volna az énidő fogalmát. Arra viszont ritkán hívják fel a figyelmet, hogy nem mindenkinek van ugyanarra szüksége, hiszen vannak az introvertáltak, akik többre értékelik a békét és nyugalmat, míg az extrovertáltak társaságban töltődnek fel ( a centrók pedig itt is - ott is, de ez már egy másik téma). Ezért feleslegesnek tartom az általánosítást, ha énidő, akkor ülj le és olvass, mert valakinek ez inkább kínzás, mint élvezet és fordítva. Nem szabad kisebb figyelmet fordítani rá, mint amennyit alapvetően igényelne, hiszen ezzel a testi-lelki egészséges egyaránt romolhat, amit később sokkal nehezebb helyreállítani. Olyan ez, mint amikor azt mondják: "Ha az anya boldog, a baba is." Muszáj  pedig nem szeretem ezt a szót néha önzőnek lenni és arra koncentrálni, Neked mire van szükséged, hogy hosszú távon fejlődőképes, energikus és motivált maradhass.

Kezdjük inkább annál, hogy egyáltalán milyen trükkökkel szakíthatsz a rohanó hétköznapokban időt arra, hogy csak magaddal foglalkozz és minőségi feltöltődési időt szánj magadra vagy egyáltalán milyen gyakran tedd azt? Mert igen, tudjuk, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szeretné, de azért nem egészen ilyen egyszerű, ha mellette háztartást vezetsz, családod van és még dolgozol is.

Az én legjobban bevált trükköm, amivel talán kevésbé leszek népszerű: Amikor látom, hogy zűrös, rohangálós, mindent besűrítős hetem lesz és szükségem van (nekem személy szerint nyugodt) kikapcsolódásra és feltöltődésre, akkor korábban kelek. Este esélytelen, hogy azzal tudjak foglalkozni , amit szeretek, mint például belemélyedni egy jó könyvbe, hiszen annyira fáradt vagyok, hogy az első percben leragadnának a szemeim. És bár sokan a szundit is addig nyomkodják, amennyit csak tudják, ha szeretnél kiegyensúlyozott és olykor épelméjű maradni ez remek opció.

A másik verzió, ami működőképes lehet, ha nem terheled le magad napközben maximális energiaszinten. Értem ez alatt, hogy a szüneteid a telefonnyomkodás , videónézés, - akármi , ami egyénként nem tölt fel és különösebben nem is válik javadra - helyett pihensz vagy csinálod azt, amit élvezel.
Azt pedig , hogy milyen gyakran van erre igényed, Te tudhatod. Egyeseknek minden nap, mert mondjuk a környezet nem ideális, de előfordulhat, hogy neked havonta 1 nap bőven elég. Könnyen változhat időszakonként, nincsen kőbe vésett szabály.

Mi van, amikor felteszed magadnak a kérdést: Engem mi tölt fel? Milyen tevékenység gyakorlása közben érzem jól magam? , nem is tudsz konkrét választ adni. Mert ugye , itt kerül képbe a hobbi vagy szenvedély, amit jó esetben az ember alapvetően ismer, ám van, hogy mégsem. Megint egy másik téma, ha abból élsz, ami a szenvedélyed, akkor sosem dolgozol ,így az énidőd is akár 24 órás lehet , de ez is másik fejezet.. Amennyiben még keresed a számodra élvezetet okozó tevékenységet, próbálj ki minél több dolgot, azt javaslom. Hiszen ez az egyetlen módja, hogy rájöjj, mi az , amit tényleg szeretsz. Ne mondd valamire élből azt, hogy neked ez nem való, mert érhet meglepetés. Ne sajnáld az időt magadtól , a jövődtől, a testedtől  és a lelkedtől. Személy szerint nekem az olvasás a legkedvesebb énidős programom, de szeretem a jó filmeket egy finom desszert és gyümölcs mellett, így most ezt az opciót választom estére.


Ti szoktatok elegendő mennyiségű énidőt magatokra szánni? Mi tölt fel benneteket a legjobban?


Az elérhetőségeimet a jobb oldalsávban megtalálod!

Örülök, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!
Alexandra

Képek forrása: P I N T E R E S T

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése