2017. június 7., szerda

Szereted a KÁVÉkülönlegességeket? - INDONÉZ PAVILON @ World of Coffee 2017

Tudtad, hogy 2014-ben Indonézia volt a világ harmadik legnagyobb kávétermelő országa? És, hogy ennek köszönhetően évi közel 150 000 tonna exportjával a világ második legnagyobb Arabica exportőrjének számít? Ráadásul az 1600-as évek óta az Arabica kávé majdnem 100 genetikai változatát sikerült kinemesíteni. Nem csoda hát, hogy az indonézok világszerte ismertek a luxus minőségi kávékülönlegességeikről, amit idén a Hungexpo helyszínén a World of Coffee keretein belül, most először Budapesten megrendezésre kerülő eseményen jobban megismerhetnek a szakmai résztvevők.

Ha belegondolunk , roppant meglepő, hogy annak ellenére, mekkora mennyiséget képesek időről-időre előállítani, nemhogy romlott volna a minőség, hanem folyamatosan fejlődik és emelkedik a színvonal. Az egyediség iránti ösztön és a kávécserje fajtáinak, termelőhelyeinek bősége szülte a különlegességekre szakosodott kávéipart. Olyan emberek és cégek tevékenykednek az iparágban, akik számára életcél a minőségi kávé létrehozása.

A főbb indonéz kávétípusok származás szerint: jávai, szumátrai, torajai, bali, floresi, pápuai. Ezenfelül a látogatók megismerkedhetnek az indonéz kávékultúra különlegességeivel is: a kevert, gyömbéres, fűszeres és a citromfüves kávékkal. Ezekkel a típusokkal a jövőheti bejegyzésben részletesebben is foglalkozom, így , ha érdekel mindenképp látogass majd vissza. Annyit elöljáróban elmondhatok, hogy a leírtak alapján az én kedvenceim közé a Java ( a testes karakterével és édeskés ízével) , a Bali (lágy, citrusfélékkel rokonságban lévő) és a Flores (édes csokoládéra hasonlító) ízek tartoznak. És bár innen származik a híres Kopi Luwak fajta is, talán kihagynám a kóstolásból a történetét ismerve (egy kis ragadozó állat ürülékét, pontosabban az általa kiűrített kávébabokat összegyűjtik, megtisztítják, majd megpörkölik és hagyományosan kávét főznek belőle).
A 17. illetve 18. századi meghonosítás óta az indonézek számára a kávé jóval több, mint egyszerű élvezeti cikk. Az olyan nagyvárosokban, mint Dzsakarta, Bandung, Surabaya és Medan a nagy nemzetközi kávé árusító láncok ott vannak minden bevásárló központban és hivatali épületben, de az igazi, hamisítatlan kávé kultúra az utcán virágzik.

Népszerű kávéfajták Indonéziában:
  • Kopi Tubruk : Egyszerű főtt kávé
  • Kopi Tarik: Húzott kávé
  • Kopi Jahe: Gyömbér kávé
  • Kopi Joss: Joss kávé
  • Kopi Bumbu: Fűszerezett kávé
  • Kopi Sereh: Citromfüves kávé
Ezekről részletesebben szintén a következő bejegyzésben!

A június 13-15-ig az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ az Indonéz Köztársaság Nagykövetségével egy közel 100 m2-es pavilonnal lesz jelen a kiállításon. Az indonéz kiállítást az Indonéz Köztársaság budapesti nagykövete, HE WeningEsthyprobo nagykövet asszony, az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ (ITPC) részéről pedig Hikmat Rijadi igazgató nyitja meg.


Ti szívesen megkóstolnátok őket? :) Esetleg már kóstoltátok?


Az INDONÉZ napokról szóló bejegyzéseimet itt találod:

Az elérhetőségeimet a jobb oldalsávban megtalálod!

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!
Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése