2017. július 14., péntek

Hogyan teheted könnyebbé a MENSTRUÁCIÓS napokat?


Alapvetően örülnünk kellene a szabályos ciklusoknak, mégis gyakran nyűgként, és átokként tekintünk a női szervezet működésére. Bevallom, én is évekig rettegtem a ciklus első napjától, nem csupán az olykor szinte elviselhetetlen fájdalom miatt, hanem a tampon és betétcsere kellemetlenségeivel világgá lehetett volna kergetni. Hogy az egy héttel korábban jelentkező mellfájdalomról, hangulatingadozásoktól, pattanásokról ne is beszéljünk... De vajon miért beszélek múlt időben és miért gondolom, hogy ezen lehet változtatni? Úgy, hogy nekem sikerült. Bár nem feltétlen nevezném tudatosnak, de mára a kínokat felváltja valami különös, új érzés és sokkal kevésbé nyúlok fájdalomcsillapítókhoz vagy aggódom az ilyenkor beeső programok miatt. És mivel a célom, hogy segítsek másoknak, függetlenül attól, hogy még mindig tabunak számít és sokan félnek róla beszélni, ezért most én megteszem. :)


1. RENDSZERES TESTMOZGÁS
Mióta Dior velünk van, a napi minimum 1 óra intenzív testmozgás a fájdalmas görcsökre ugyancsak jótékony hatással bír. Bár előtte szintén rendszeresen (2-3 naponta fél-1 órát) fitneszeztem, az áttörést ez hozta meg. Ha van kutyád, a sétáltatás és esti játék mindent megold, ha pedig nincs.. hát szerezz be egyet. ;)

2. TUDATOS FIGYELEMELTERELÉS
Az elménk képes bevonzani a jó és rossz dolgokat egyaránt, így nem meglepő, hogyha már hetekkel az esemény előtt gyomorideged van és legszívesebben mennél inkább fogorvoshoz, mint menstruálj, akkor a sors úgy alakítja, hogy beigazold a félelmeid. Ellenben mióta nem idegeskedem rajta és természetes dolognak tekintem, amit nem túlélni akarok, minden megváltozott. 

3. MEGFELELŐ TERMÉKEK HASZNÁLATA
Nem válik be az összes lánynak a tampon vagy éppen a betét. Akadnak más alternatívák, amivel kényelmesen vehetsz részt bármilyen programon, anélkül , hogy feszengenél. (Erről egyébként korábban írtam egy érdekes cikket, ha érdekel, ITT elolvashatod.) A lényeg, hogy jól érezd magad!

4. FOLYADÉKPÓTLÁS
Sosem bírtam a napi "kötelező" 2 liter folyadékot elfogyasztani, a piros betűs napokon ellenben kívánom és igénylem a bevitelt. Ráadásul, így akár néhány nappal lecsökkentheted a menzeszed.

5. KÉNYELMES RUHANEMŰ
Legfőképpen fehérnemű! A tangát, remélem, mondanom sem kell, FELEJTSD EL erre az egy hétre, illetve próbálj lengébb, kevésbé feszülős ruházatot választani.

6. PROGRAMBEOSZTÁS
A tudatos figyelemeltereléshez szorosan kapcsolódik, hiszen, ha ilyentájt nem szervezel be stresszes eseményeket, sokkal kevésbé fog megviselni a vérzés érkezése és nyugodtan vészeled át.

+1 MEGÉRTŐ TÁRS
És bizony, amikor egyik percben sírunk, aztán pedig nevetünk, a legjobb, ha olyan társ van mellettünk, aki megnyugtat és támogat, ahelyett, hogy megnehezítse a dolgunkat, akkor, amikor még magunkat is nehezen viseljük el.


Nektek van esetleg jól bevált trükkötök, amivel átvészelitek a piros betűs napokat?
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! :)


Kép forrása : ITT

Elérhetőségeimet a jobb oldalsávban megtalálod!


Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!
Alexandra

2 megjegyzés:

 1. Szia Alexandra!
  A testmozgás nekem is segít...
  De van olyan hogy épp, hogy megfordulni birok csak, így az oldalt fekvés, térd felhuzva pozitura jöhet csak szôba..ilyen kor jön a figyelem elterelés pl. Zene, segít kikapcsolni. Ha pedig ilyenkor is mindenképp mennem kell valahova akkor sikerül elszôrakoznom a meggörnyedt menêsemen :) Egyébként fájdalom csillapitô ként sokat segíthet a gyôgytea és a meleg ruha, vagy a melegitő párna.
  Nagyon szépen köszönöm hogy ezt a cikket is olvashattam!
  További szép napot Neked!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Én köszönöm, hogy megosztottad velünk a tapasztalataid, a gyógyteát már én is próbáltam, bár az íze miatt inkább kevesebb, mint több sikerrel tudtam alkalmazni. :) Természetesen nálam ugyanúgy vannak brutálisabb hónapok az évben, amikor magzatpózban fekszem és küzdök a túlélésért, de ezekkel a trükkökkel tényleg sikerült a minimálisra redukálnom a szenvedést.
   Legyen csodás napod!
   Alexandra

   Törlés