2017. augusztus 9., szerda

7 indok, amiért SZERETEK vidéken élni


Vannak a tősgyökeres városimádók, vannak a vidéki, falusi levegőt kedvelők, és vannak, akik mindkét típusban jól érzik magukat, el tudják képzelni a hétköznapokat (na ez vagyok én). Léteznek előnyök és hátrányok, igények és különbözőségek, melyek olykor jól jönnek, vannak viszont azok az alkalmak, amikor megnehezítik az életet. Ilyen például a vidéki nyitvatartás vagy a távolság, de a főváros állandó zaja és szmogos levegője sem feltétlen a legpozitívabb. Én mégis azt gondolom, hogy személyiségtípustól függően remekül érezhetjük magunkat a bőrünkben a választott lakóhelyünkön. Hogy én miért választottam a vidéket lakhelyül , amellett ,hogy olcsóbb az ingatlan és közelebb van a családomhoz? 

1. Közvetlen emberek
Míg a fővárosban azt sem tudtam, kik a szomszédaim, mindenki fapofával mért végig a lépcsőházban, addig itt az ismeretlen néni is köszön a boltban, kedves mosollyal az arcán. A buszmegállóban pillanatok alatt szóba tudsz elegyedni bárkivel, ha éppen erre vágysz és nem fognak UFO-nak nézni.

2. Friss a levegő
Nincsen szmogriadó, a csatorna szag, a járdán hagyott vizelet és egyéb maradványok ugyancsak ritkák, mint a fehér holló és az arcbőrről sem kell lekaparni fél kiló szennyeződést nap végén a levegőben szálló finomságoktól.

3. Állatok között
Bár a macskákkal kifejezetten nem jó a viszonyunk, de ettől eltekintve nagyon szeretem, hogy hallom az élet körforgását, a kutyák ugatását, a lovaskocsik csattogását a ház előtt. Láttam már (pl. a kertem végén) birkát, kecskét, tehenet, a kakas kukorékolása ébredéskor pedig elég nosztalgikus hangulatba tud hozni.

4. Segítő kezek
Nem telt el úgy találkozásunk a szomszéd bácsival, hogy ne egy halom bio gyümölcsöt hozzak vissza a házba magammal, vagy éppen süteménnyel, házi pálinkával, borral és virággal kínáljon. Mindenki segít mindenkinek, ha éppen létrára, fűrészre, vagy csak fizikai segítségre van szükség és ez kölcsönös. 

5. Nincs tömeg
Hiába jár óránként a busz a főváros 5 percenkénti menetrendjétől eltérően, valószínűleg lesz rajta szabad ülőhely, ahogyan a járdán, az úton és többnyire a boltokban sem löknek fel helyhiány miatt.

6. Bio termés
Permetezés nélkül isteni zöldség és gyümölcsállomány jöhet létre megfelelő gondozás és hozzáértés mellett. A boltban nem muszáj ismeretlen beszállítótól vásárolnod a szezonális termékeket, kis időráfordítással magadnak is megteremtheted.

7. Őrszemek
Olykor frusztráló, engem általában megnyugtat, hogy tudom, "szemmel tartanak", figyelik a lakótér mozgását és riasztó nélkül ugyanúgy elmehetünk nyugodtan néhány napra, mert a szomszédaink észlelik a gyanús történéseket. 


Ti a várost vagy a vidéket preferáljátok inkább?

Az elérhetőségeimet a jobb oldalsávban megtalálod!

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!
Szandra

4 megjegyzés:

 1. Én városban élek, elég nyugis hely.
  Mindenki ismer mindenkit, bár nem szeretek városban lakni. :/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A mindenki ismer mindenkit részt annyira nem kedvelem, bár az inkább a falukra és kisvárosokra érvényes. Mindennek van jó és rossz oldala, de az a jó benne, hogy idővel eldönthetjük, hova költözünk. :)

   Törlés
 2. Én vidéken élek, de elég sokszor gondolom azt hogy jobb lenne legalább egy kisebb városban, akár ami 20 km-re van tőlünk, itt elég nehéz bármit is beszerezni a boltokban, és semmi lehetőség sincs a kikapcsolódásra, nem lehet semerre menni. Ha végeztem az iskolával sajnos nem fogok tudni itt elhelyezkedni sem szóval cél irány egy kisebb város legalább. (Persze mint mindennek, ennek is mint ahogy írtad, van jó oldala is.) :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen megértem, amit írsz. A munka témát is abszolút átérzem, sajnos nem túl jó a helyzet a vidéki viszonylatokban. Ettől függetlenül próbálom megragadni mindenben a pozitívumot és kihozni a helyzetből a maximumot! :)

   Sok sikert a terveidhez!

   Törlés