2017. szeptember 6., szerda

Már megint mindenhol a TANÁROK "SZAR" fizetése...

Naponta legalább 3 különböző weboldal, magazin vagy éppen blog cikke jön velem szembe, ahol a tanárok szar , mi több megbotránkoztatóan kevés havi keresete a központi téma. Természetesen ez még megtűzdelve néhány megható és szomorú történettel, miszerint Gizike muszáj!! volt otthagyja imádott hivatását és takarítónőnek állt vagy kiment Londonba bébiszitternek. 

Nos, szerintem semmi sem muszáj. És nem attól lesz valaki jó tanár, hogy mennyi pénz üti a markát hó végén. Ettől függetlenül maximálisan egyetértek azzal, hogy az , amit kapnak kevés. Nagyon kevés. De, miközben minden szeptemberben, a több hónapos szünidőből visszatérő tanárok mellett kampányolunk, követeljük (az interneten) a fizetésemelésüket, előadjuk a hattyú halálát, kérdem én, mikor gondolunk a TÖBBIEKRE? Az ápolókra, a tűzoltókra, a mentősökre... Egy tűzoltó 10 év szolgálat után nem kap annyit még most sem, mint egy tanár minimálbérben. Az jól van így? Miért emelünk ki egyetlen szegmenst az összetartás helyett?

Ezeknél a cikkeknél már csak a kommentek elkeserítőbbek. Rendben, én sem vagyok oda a mai tanítási rendszerért. Az írás,olvasás, számoláson kívül, - ami általános iskola 4. osztályáig tart - nekem a tanárok nem sokat adtak az életemhez és tudásomhoz. Mi több, az esetek 80%-ban az életkedvem mellett a tanulási szándékot is elvették a folyamatos kivételezéssel, a bemagolási kényszerükkel és a motiválatlan, flegma viselkedésükkel. Az a kevés kivétel pedig nem volt elég nagy ösztönző, legalábbis nekem biztosan nem, hogy a tanulást más színben lássam. Amit sikerült elsajátítanom, azt főként magamnak vagy a magántanároknak köszönhettem, akiknek plusz pénzt adtak a szüleim, hogy mutassa meg azt, amit az iskolában a tanár nem volt hajlandó, mert neki ehhez nincs türelme. (És persze azt is tudom, hogy "jajj, a mai gyerekek már kezelhetetlenek és nem lehet velük haladni és normálisan kezelni...".)

Nem tudom elfogadni, amikor valaki azt mondja, hogy ennyi pénz mellett természetes, hogy elveszíti a motivációját. Hogy mi van???!! Aki szereti a gyerekeket, a tanítást és nem munkának fogja fel , az nem fog azért kevesebbet vagy szarabbul átadni, csak , mert neki hó végén anyagi gondjai vannak. Most akkor mondja azt a tűzoltó is, hogy : "ááá, olyan kevés ez a fizetés, elvesztettem a motivációm, úgyhogy ma nem oltom el ezt a lakástüzet vagy csak félig..."

A hozzászólók között persze jöttek az álszent tanárok, akik kifejtették, mennyire megterhelő napi 6-8 óra tanítás mellett adminisztrálni, felkészülni a következő napra és olykor 13 óra munka után ágynak esni. Tényleg? Mutassunk már olyat, aki nem dolgozik manapság napi 10-12 órában, ha nem többet. És , aki ünnepnapokon, mondjuk szenteste szolgálatban vagy ügyeletben van? 

Értem a lényeget és egyetértek azzal, hogy a közszférában dolgozók bére minősíthetetlen és megalázó. Azzal viszont nem értek egyet, hogy mindent a tanároknak köszönhetünk és első körben ők érdemlik meg az emelést, mert ez így abszolút nem igaz. Az összefogásnak lenne ereje, nem a cikkek írásának, megható sztoriknak, bunkó kommenteknek és nekünk kedvező fizetésemeléseknek. Nem is kellene sorrendet állítani. Lenézni a másikat végképp nem, mert, amit a lelkiismeretes tanárok hozzáadnak a gyerekek életéhez pont annyira fontos, mint bármi más. De legyünk reálisak, ne tapossunk a másikba és érzékeljük, hol a határ, mikor, miért és legfőképp hogyan kell véleményt nyilvánítani. Mert, ha a tűzoltókról vagy mentősökről olvastam volna ennyit az utóbbi hetekben / hónapokban / években, mint a tanárokról, akkor talán nem szúrna ennyire szemet...

Ez nem irigység, én abszolút nem sajnálom senkitől. Egyszerűen csak elkeseredetten látom, hogy empátia nélkül papolunk, sajnáltatjuk magunkat, harcolunk az igazunk mellett, akkor is , ha valakinek a lelkébe gázolunk. Senkinek sem kötelező ezen a pályán maradnia és olyan munkát végeznie, amit nem is szeret és nem is fizetik meg. Nem vagyok Buddha vagy politikus, hogy megmondjam, hogyan kellene változtatni, hogyan érhetnénk el áttörő sikert a béremeléseket illetően. Azt viszont tudom, hogy ma minden 2. család anyagi problémákkal küzd és nem feltétlen azt akarja még az interneten  is látni a szalagcímeken, hogy a tanároknak milyen kevés a havi nettó 160-180 ezer. Fontos , hogy beszéljünk róla, fontos , hogy szót emeljünk, de lehet ezt máshogy, másképp.


Véleményed van a témával kapcsolatban? Kérlek , kulturált keretek között oszd meg velünk!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!
Amennyiben még több érdekességre és inspirációra vágynál, csatlakozz hozzánk a Facebookon és Instagramon!

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!
Szandra

Kép FORRÁSA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése