2017. március 13., hétfő

CSIVETTKA interjú


Amikor először rábukkantam Csernyu Ivett-Csivettka youtube csatornájára, teljesen magával ragadott a személyisége és a mondandója. Többször majdnem felsikoltottam örömömben, jött végre valaki, aki nem ragadt le a "beautyguruk" körében és a szépségápolás mellett mer és tud is olyan komoly témákról beszélgetni, úgy feszegetni azokat, hogy mindeközben nemhogy megmarad a szimpátiám iránta, hanem egyre csak növekszik. Nem volt nehéz dolgom az inetrjú kérdéseinek összeállításánál (azt kivéve, hogy még jó néhányat feltettem volna , de határt kellett szabjak). Annak pedig különösen örültem, amiért Ivett ilyen jól kifejtette a válaszokat. Még egyszer köszönöm a gyorsaságod és a kedvességed! :) 1. Külső szemmel nézve jóleső magabiztosságot sugárzol és erre is motiválód a nézőid. Van olyan terület, ahol még szeretnél fejlődni? Egyáltalán mikor kezdtél el önismerettel foglalkozni? Tudatosan kerested a lehetőségeket vagy megtalált?
Mindig van hová fejlődni, nem csak ezen a területen, hanem bárhogyan. A magabiztosságot az ember gyerekkorától tanulja, csak nem tud róla. Szerintem az, amit otthonról hozunk sokban befolyásolja azt, mennyire bízunk magunkban vagy mennyire biztosan állunk a dolgokhoz. Nem foglalkozom önismerettel, hanem mondjuk úgy, kalandozom az önismeretben. Szerintem mindenki (vagyis a legtöbben) egy bizonyos ideig hisszük magunkat valakinek vagy valamilyennek, aztán egy kis szerencsével történik valami, ami ezt az egész magunkról alkotott (egyébként nagyban mások által összerakott) képet szétrombolja és elindul a kaland. Elég csak párszor meglepned saját magad és elkezdesz gondolkodni, vajon ki vagy te? Aztán cselekszel, és szépen lassan felébredsz. Néha ez az út keserves tud lenni, mert mások véleményét és elvárásait nehéz levetkőzni, de még mindig jobb, mint egy kis dobozkában, felcímkézve élni, úgy ahogy mások előírják Neked. 

2. Tudnál könyvet/könyveket ajánlani, amit szerinted minden Nőnek kötelezően el kellene olvasnia? 
Természetesen! Nagyon sok ilyen könyv van. A kedvenc könyvem Michelle Mone – My fight to the top című önéletrajzi könyve. Ez nagy hatással volt a gondolkodásomra. Glasgow szegény negyedéből nőként, három gyerekkel és egy relatíve passzív férjjel, felküzdötte magát a felső tízezerbe és mára már többek között David Cameron-t is személyes jóismerősei között tudhatja. Általában felváltva olvasok három témában: az egyik a női lét, mert nem csak a férfiak, hanem néha még én magam sem tudom hanyadán állok magammal. Erre ajánlanám nem csak nőknek OSHO könyveit, ami segít megérteni az emberi működést. Nők könyve és Férfiak könyve címmel mulatságos és elgondolkodtató olvasmányokat találtok tőle. A második kategóriainkább üzletitémájú könyvek kifejezetten nőknek (Gazdagmami, Kim Kyosaki, vagy most olvasom például Alicia Dunams könyvét arról, hogy milliomosok barátnőjeként – vagy akár escortjaként- hogyan sajátította el a milliomos gondolkodásmódot és sikerült nőként immár pénzes pasiktól teljesen függetlenül megvalósítani az álmait). A létező összes sikerkönyv érdekel, nem csak nőktől, mert mind arra nevel hogyan gondolkodjunk nagyban és hagyjuk el a középszerűséget. A harmadik csoport pedig a párkapcsolatok. Itt inkább írókat emelnék ki: John Gray, Gary Chapman, Ellen Fein, Barbara & Allan Pease. Nekik több bestseller könyvük is van a férfi női kapcsolatokról.


3. Mit gondolsz a mai férfi-női viszonyokról , akár társadalmi akár párkapcsolati téren? Nehezebb nőként boldogulni az országban vagy ez szimplán egy általános vélemény, ami berögzült az köztudatba?
Azt gondolom, ha valamikor, hát most itt az ideje a nőknek érvényt szerezni és csak szurkolok nekik, hogy ügyesen csinálják. Hiába az egyenjogúság és a sok divat emancip*nci, valljuk be, a nőknek soha nem lesz könnyű dolga, mert több ezer éves vallási és politikai berögződést kell kinevelnünk a társadalomból. Okosnak szépnek, szajhának kell lenni… Oláh Ibolya tökéletesen megfogalmazta a női lét összes buktatóját ebben a dalában. Hozzánk mindig lesz a társadalomnak némi hozzáfűzni valója és ez a közvetlen közelünkben is érzékelhető lesz. Ha nem bánod, akkor példával szemléltetem: 
A főnököd, aki férfi – hatalom van a kezében és bármikor élhet vele.
A pasi, aki vonzódik hozzád és szívességet kérsz tőle – mivel azt vallom a szerelmet sem adják ingyen, kétszer meg kell gondolni kitől és mit kérünk…persze ez ne tántorítson el attól, hogy elvegyük, amit akarunk és angolosan távozzunk.
A régi ismerősöd, aki még bácsi volt, mikor te gyerek, már nőként néz rád és innentől kezdve más a felállás. 
A pasik, akikkel úton-útfélen találkozol mind fenntartásokkal fognak közelíteni feléd. Ha magabiztos vagy, akkor az a baj, ha nincs véleményed az a baj, ha szereted a szexet k*rva vagy, ha annyi pasid volt, mint neki nője, akkor elástad magad. A szép férfiak hatalommal és pénzzel a kezükben sosem fognak egy darab nőt sem tisztelni. Szép nőket pénzzel és hatalommal meg keveset látunk, mivel minden pénzes nő egy pénzes pasi tulajdona. Olyan, hogy független nő, pénzzel és hatalommal kevés van, de őszintén bízom benne, hogy ez jó irányba fog változni! 

4. Van tipped stresszkezelésre, amit megosztanál velünk? A mindennapok során mennyire jellemző rád, hogy idegeskedsz?
Nem vagyok ideges vagy stresszelős típus, a hidegvéremet apukámtól örököltem. Azt hiszem ezt is valamilyen öntudat és magabiztosság befolyásolja. Ha tudod, hogy ki vagy és mennyit érsz, nem akarsz senkinek bizonyítani és nem fogsz leállni hülyékkel vitatkozni. Plusz a környezetet is tudatosan illene az embereknek megválasztaniuk. Ez az a függetlenség, amire próbálom felhívni a nézőim figyelmét. Mindig kizárólag a te kezedben van a választás joga és egy rosszul meghozott döntésből is ki lehet mászni egy másik döntés segítségével, csak nem szabad megalkudni. Nem maradok szar munkahelyen hiénák között akkor sem, ha egy fél vagyont keresek, mert rámegy a jókedvem és az egészségem. Nem maradok olyan pasi mellett, aki más nőkkel kefél, inkább maradok egyedül, mert én egyedül is elég vagyok. 
Emellett szerintem fontos az elfogadás és a megfelelési kényszer levetkőzése. Beidek Endre tanár úr, a vallás tanárom mondta azt a nagy bölcsességet a gimiben, hogy „Magukat nem az iskolában megszerzett osztályzataik fogják az életben meghatározni!” Igaza volt. Az csak egy osztályzat. Ha valami nem megy, el kell fogadni és olyannal kell foglalkozni, ami meg jól megy. Ha semmit nem erőltetünk nincs stressz, csak jól érezzük magunkat és kész. 

5. Hiszel a horoszkópokban, sorsban, számmisztikában? 
Nem hiszek a véletlenekben, de a sorsban sem. Úgy képzelem el ezt az egészet, mintha egy nagy színpad mögött összeülnénk mindannyian színészek és kreálnánk egy pár forgatókönyvet. Majd felmennénk a színpadra és játszanánk. A szereplők megbeszélik, hogy kinek mikor kell színrelépnie, de a lehetőséget megadják a főszereplőnek, hogy válasszon, így nincs konkrét forgatókönyv, mert a döntéseink befolyásolják, hogy éppen melyik forgatókönyv szerint játszódik a színdarab. Minden színész vállal egy átmeneti szerepet és mindenki azt gondolja magáról, hogy ő a főszereplő, mert a saját szerepéhez igazítja a történéseket. Hiszem, hogy ezáltal a „rossz emberek” is csak szívességet tettek nekünk, mert vállalták a rossz szerepet, hogy tanítsanak vagy tereljenek valamire. Ez az elképzelés azért hasznos, mert nem korlátoz és elfogadásra sarkall. Szerintem így könnyebben meg tudunk bocsátani magunknak és másoknak is a hibáinkért, továbbá az elmúlás gondolatával is könnyebben meg tudunk barátkozni.

A horoszkóp és a csillagok érdekelnek, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy napi horoszkóp nélkül nem tudok élni, mivel azokat egyálatlán nem is olvasom, az hatalmas baromság. Az viszont többször bebizonyosodott már az életemben, hogy bizonyos jegyek rendelkeznek tipikus tulajdonságokkal, amelyek vagy passzolnak az enyémmel, vagy nem. Például a pasijaim. Ezen jót mosolygok, mert minden pasi, akinek feldobom ezt a témát kifiguráz emiatt, de pont ők hívták fel a figyelmemet erre. Volt egy Nyilas barátom, akibe atomszerelmes voltam és a csillagainkban meg volt írva, hogy legyilkoljuk egymást, ha együtt maradunk. Szerencsére még mielőtt hozzákezdtünk volna, én leléptem egy másik kontinensre. A saját tulajdonságaim között is találok tipikus Rák jegyre vonatkozó tulajdonságokat, amiket ha megszakadok sem tudok levetkőzni. A fentieket összefoglalva tehát csak bizonyos mértékben foglalkoztatnak a csillagjegyek.

Képeket készítette: Laufer Erzsébet Photography

6. Térjünk át a videózásra. Minek a hatására vágtál bele? Mik a terveid ezzel kapcsolatban a jövőre nézve?
2013-ban kanadai kalandozásom során botlottam bele véletlenül Youtube-on Carli Bybel-be, aki elindította ezt a gondolatot bennem. A csaj nagyon tehetséges sminkes és bár mostanában már ő is egyre inkább kezd más irányba menni, akkoriban még egy nagyon aranyos és szép lány volt, akinek a lelki szépsége és személyisége kiült a videóiban. Tőle tanultam mindent a sminkről és már akkor irigyeltem érte, hogy nyugaton ez annyira nagy népszerűségnek örvend. Meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg itthon is vannak Youtube bloggerek, vagy csak lányok, akik szabad idejükben ezzel szórakoztatják magukat. Aztán egyik barátnőmnek kerestem valamit a neten 2015 nyarán és akkor figyeltem fel a manapság már igen neves divatbloggerekre és nagyon meglepett, hogy itthon is van ilyen. Azt hiszem az volt az utolsó csepp és nem tudtam leakadni a gondolatról, hogy ilyet én is szeretnék. Aztán jött a szokásos lebeszélő és kifogásoló fázis, ami szerintem minden új dolognál felbukkan mindenkiben. Megmagyaráztam magamnak, hogy nekem nincs jó kamerám, nincs pénzem ekkora befektetésekre, nincs időm ezzel foglalkozni és a többi blabla. Aztán rájöttem, hogy azt csinálom, ami ellen a legjobban küzdök: kishitű vagyok, aztán már csak azért is alapon elhatároztam, hogy akármi is lesz, elkezdem, a többi meg jön majd magától. Nem vártam semmit, csak adni akartam kicsit magamból másoknak és kreatívkodni akartam, mert mindig a kreatív tevékenységeket szorítottam háttérbbe mondván, hogy időpocséklás. Mondogattam magamnak, amit ilyenkor a nagy bölcsek tanácsolnak: lépésről lépésre kell haladni a cél felé és nem a végét kell nézni az útnak, mert az még homályos és eltántoríthat attól, hogy tovább menjek. Mára annyira megszerettem a Csivettka követőket és ezt az egészet, hogy szeretnék ebből élni. Szeretnék valami olyat kreálni, amely nem csak nekem, hanem nekik is hasznos. Ezt még nem tudom pontosan hogyan fogom megválósítani, de mire odaérek, kitalálom, addig pedig lépésben haladok. 


7. Hogyan képzeled el magad 5 év múlva?
Szeretném ha minél többen megismernék a Csivettkát és úgy gondolom, ez 5 év múlva már simán be is érik és végre teljes gőzzel olyannal foglalkozhatok, amit csakis magamért csinálok. Minden téren függetlenségre törekszem és ez ezután sem lesz másként, 5 év múlva ehhez az elképzeléshez is közelebb leszek.Nem szeretnék tömeg blogger lenni, szeretnék értéket adni a mai fiatalságnak és erre mindig törekedni fogok. Ezen kívül szeretnék mindent meghagyni olyan jónak, amilyen most van, mert én most is nagyon jól érzem magam, bár tudom, hogy semmi sem állandó és minden változik, azért a családomat szeretném még sokáig magam mellett tudni.


Ivett youtube csatornáját IDE kattintva eléred!
A Csivettka közösséghez a facebookon pedig ITT tudsz csatlakozni!

Köszönöm, hogy itt jártál! Várlak vissza legközelebb! 
Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése